Šta krije „mrtva zona“?

Izvor: Večernje novosti, 24.Okt.2016, 23:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta krije „mrtva zona“?

Tim istraživača, slučajno je tokom geofizičkih istraživanja otkrio u "mrtvoj zoni", na dnu Crnog mora, preko 40 olupina iz perioda Osmanskog i Vizantijskog carstva. U dubinama Crnog mora leži pejzaž potpunog mraka, gde nema svetlosti i kiseonika. Arheolozi su dugo verovali da "mrtva zona" savršeno održava groblje brodova. Danas, jedna mapirana ekspedicija slučajno je otkrila više od 40 brodoloma iz osmanskog i vizantijskog perioda, tako što je čistila vodu na >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << 1. 800 metara ispod površine Crnog mora, koristeći "off-shore" brod opremljen najsofisticiranijom podvodnom opremom na svetu. Prilikom pretrage, istraživači su koristili dva vozila na daljinsko upravljanje marke "Rovers" za istraživanje morskog dna: Jedno je optimizovano za visoke rezolucije 3D fotografije, dok drugo, nazvano "Surveyor Interceptor", plovi četiri puta brže od konvencionalnih "Roversa", noseći pritom čitav paket geofizičkih instrumenata i kamere visoke rezolucije sa laserskim skenerom. Reč je o ekspediciji Projekta crnomorske pomorske arheologije (Black see MAP), na čijem čelu se nalazi međunarodni tim iz Centra za pomorsku arheologiju, Univerziteta u Sautemptonu. Primarni fokus ovog projekta je da se izvrše geofizička istraživanja i otkriju nekadašnje površine zemljišta, zakopane ispod morskog dna, te da se uzme uzorak koji ih karakteriše i stvori "palaeoenvironmental" rekonstrukcija Crnog mora iz doba praistorije. Profesor Džon Adams, glavni istraživač na projektu, govorio je o ciljevima ekspedicije: "Mi smo nastojali da pronađemo odgovore na pitanja o kojima se žestoko raspravljalo, o tome kada je porastao nivo vode, kakvom brzinom je to učinjeno i kakve efekte ima na ljudsku populaciju koja živi duž ovog poteza na bugarskoj obali Crnog mora". Profesor Adams je takođe konstatovao da olupine pronađene tokom opsežnih geofizičkih otkrića predstavljaju fascinantno otkriće, te da je neverovatno kako su očuvane u anoksičnim uslovima (bez prisustva kiseonika)na dubini većoj od 150 metara. Pronađene olupine iz vremena Osmanskog i Vizantijskog carstva pružaju nove informacije o zajednicama na obali Crnog mora, jer su otkrivene mnoge kolonijalne i komercijalne aktivnosti u ovom delu Evrope. Nakon što su Turci 1453. godine okupirali Carigrad i promenili ime u Istanbul, Crno more je bilo zatvoreno za trgovinu više od 400 godina, do 1856. godine, kada je Ugovorom iz Pariza ponovo otvoreno.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Misteriozna flota "BRODOVA DUHOVA" otkrivena na dnu Crnog mora

Izvor: Blic, 25.Okt.2016, 19:36

Arheolozi odavno veruju da ispod površine mora postoji "mrtva zona" koja krije desetine brodova iz otomanskog i vizantijskog perioda, ali sve do sada nisu našli dokaze koji bi to potvrdili.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.