Šta i koliko ZAISTA SMEJU poslodavci u Srbiji? Evo gde je granica provere zaposlenih!

Izvor: Telegraf.rs, 02.Dec.2016, 10:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta i koliko ZAISTA SMEJU poslodavci u Srbiji? Evo gde je granica provere zaposlenih!

Kontrola ulaska i izlaska sa posla, snimanje video i audio zapisa, zabranjen pristup pojedinim sajtovima - samo su neke od mera za koje se odlučuju poslodavci kada je u pitanju odnos prema zaposlenima.

POLIGRAF JE ZABRANJEN

Dešava se da u cilju provere bezbednosti svojih zaposlenih, poslodavci radnike ispituju na poligrafu. Kako je za "Blic" objasnio Rodoljub Šabić, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, poslodavac to ne sme da radi. >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << "Čak i u krivičnom postupku, na poligrafu policija može da ispita osumnjičenog samo uz nejgov pristanak" - naglašava Šabić.

ČITANJE MEJLOVA

Poslodavac može pristupiti poslovnoj prepisci zaposlenih u elektronskoj pošti samo kada je to neophodno radi hitnog obavljanja posla, a zaposleni nije prisutan, ili iz bezbednosnih razloga. Poslodavac je dužan da pre takvog pristupa obavesti zaposlenog da će u njegovom odsustvu i bezu njegovog pristanka pristupiti njegovoj pošti.

Foto: PIxabay

OGRANIČAVANJE INTERNETA

Ovo je apsolutno dozvoljeno i čak, kažu, preporučljivo - Fejsbuk, Jutjub...

DRUŠTVENE MREŽE

U neku ruku potpada pod gornju, već pomenutu stavku. Ipak, ukoliko poslodavac želi da koristi podatke objavljene na društvenim mrežama svojih radnika, morao bi da ima pravni osnov za to.

SLUŽBENA VOZILA I TELEFONI

Korišćenje uređaja za otkrivanje lokacije zaposlenih legitimno je iz razloga zaštite zdravlja i bezbednosti zaposlenih, zaštite imovine poslodavca, ili efikasnog upravljanja poslovnim procesima. Ukoliko to preraste u kontinuiran nadzor zaposlenih, takav potez je nedozvoljen!

Foto: freeimages.com/miguel ugalde

KONTROLA ULASKA I IZLASKA

Apsolutno legitimno. Kašnjenje nije dozvoljeno, i sasvim je u redu da poslodavac zna ko kada dolazi i odlazi.

PRAVILA VIDEO NADZORA

Snimanje audio-zapisa dozvoljeno je samo radi dokazivanja komercijalnih transakcija ili drugih poslovnih odnosa, tako da bi u tu svrhu, recimo, bio snimljen razgovor zaposlenog u kol centru pri razgovoru s klijentom. Svaki drugi vid snimanja ne bi bio dozvoljen, i predstavljao bi neovlašćeno prisluškivanje. Korišćenje snimaka dozvoljeno je isključivo u svrhu zaštite lica i imovine. Video-nadzor nije dozvoljen u garderobama i sanitarnim prostorijama.

(Telegraf.rs/Blic)

Nastavak na Telegraf.rs...






Povezane vesti

GRANICE KOJE GAZDE (NE) KRŠE Kako poslodavci smeju da proveravaju zaposlene

Izvor: Blic, 02.Dec.2016

Kontrola ulaska i izlaska sa posla, snimanje video i audio zapisa, zabranjen pristup pojedinim sajtovima - samo su neke od mera za koje se odlučuju poslodavci kada je u pitanju odnos prema zaposlenima...Pravila video-nadzora ..Snimanje audio-zapisa dozvoljeno je samo radi dokazivanja komercijalnih transakcija...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.