Srpska slava postaje deo kulturnog nasleđa čovečanstva

Izvor: Telegraf.rs, 23.Nov.2014, 21:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpska slava postaje deo kulturnog nasleđa čovečanstva

Tako će srpska krsna slava, najprepoznatljiviji običaj većine naših pravoslavnih porodica, ostati upamćena i kao "prvi upis" Srbije na listu svetskog nematerijalnog kulturnog nasleđa

Srpska krsna slava, praznik porodice posvećen svetitelju zaštitniku domaćinstva, oblikovan u srednjem veku, postaje do kraja nedelje deo nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva. Slava će zvanično biti na UNESCO reprezentativnoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << />
Tako će srpska krsna slava, najprepoznatljiviji običaj većine naših pravoslavnih porodica, ostati upamćena i kao “prvi upis” Srbije na listu svetskog nematerijalnog kulturnog nasleđa, prenose Večernje novosti.

Magistar Marko Stojanović, član nominacionog tima Slave za UNESCO reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, kaže da je slava predstavljena, pre svega kao obred osveštanja hrane i pića, koji pravoslavni hrišćani u Srbiji praktikuju u okviru godišnjeg ciklusa običaja.

Foto: M. Đorđević

Kao praznik porodice, posvećen svetitelju, zaštitniku domaćinstva. Naglašeno je i da je reč o narodnom običaju proslavljanja sveca zaštitnika pod nazivom slava, krsno ime, krsna slava i, ranije, pamjat svetom, koji je oblikovan u srpskoj srednjovekovnoj državi, kao i da njegovu današnju običajno-religijsku formu, osim većinskog srpskog stanovništva, praktikuju i pripadnici nekih manjinskih zajednica.

Posebno je ukazano da ritualna priprema i ukrašavanje slavskog kolača, utiskivanje Hristovih simbola IS-HS-NI-KA, uz kvalitet i obilje jela na gozbi, naglašavaju kulturnu, obrednu i društveno ritualizovanu ulogu žene i njen prestiž. Jer, pripremanjem žrtve u hrani, ona obezbeđuje plodnost i blagostanje domaćinstvu, ali ujedno prenosi ritualna znanja i veštine sa kolena na koleno.

- Objašnjavajući značaj slavske gozbe, pojasnili smo i da se tako širi društveni krug u kome se slava prepoznaje kao simbol zajedništva i identiteta. Pozivanjem i učešćem rodbine, prijatelja i suseda u gozbenom ritualu, usklađuju se društveni status, različita etnička i religijska pripadnost učesnika i naglašava važnost svakog gosta – naglašava Marko Stojanović.

Foto: Wikipedia/Goran Andjelic, Marko Todorović

On je dodao da je komisiji koja je odlučivala o tome da li će se slava naći na Uneskovoj reprezentativnoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva naš centar priložio obimnu dokumentaciju i priloge koji najbolje svedoče o istinskoj važnosti slave za identitet srpskog naroda tokom minulih vekova, danas i u budućnosti.

(Telegraf.rs / Izvor: Vecernje Novosti)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.