Sremska Mitrovica: Poboljšan položaj žena u zajednici

Izvor: Radio 021, 20.Okt.2014, 22:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sremska Mitrovica: Poboljšan položaj žena u zajednici

U političkom životu u sremskim opštinama položaj žena se u poslednjih nekoliko godina znatno poboljšao, ocenjeno je na radnom sastanku Ženske parlamentarne mreže i Odbora za ravnopravnost polova Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine sa članovima mitrovačke Komisije za ravnopravnost polova i odbornicima Skupštine grada Sremska Mitrovica.

Na sastanku je navedeno da jednu trećinu mitrovačkog parlamenta čine dame, ali i da takav položaj žena u lokalnom političkom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << životu nije karakterističan za sve vojvođanske opštine. Zamenica koordinatorke Ženske parlamentarne mreže Maja Sedlarević rekla je da žene nisu u istom položaju kao muškarci, ali da ih u Ženskoj parlamentarnoj mreži ohrabruju da zauzimaju funkcije.

Jedan od mehanizama za uspostavljanje ravnopravnosti polova među odbornicima jeste formiranje nadležnog tela u lokalnim samoupravama, što Zakon o ravnopravnosti polova i predviđa, a što je Sremska Mitrovica ispunila formirajući Komisiju za ravnopravnost polova.

Predsednica Odbora za ravnopravnost i članica Ženske parlamentarne mreže Skupštine APV Stojanka Lekić kaže da je ideja da se u mestima gde ne postoje pomenuta tela formiraju, a gde su formirana da im se da podstrek. Na sastanku je izneto da su predstavnici lokalne samouprave u Sremskoj Mitrovici u prethodnom periodu pokazali volju da uspostave očekivanu ravnopravnost polova u političkoj sferi.

Predstavnici lokalne samouprave kažu da će nastaviti tim putem. Pored toga što jednu trećinu mitrovačkih odbornika čine dame, u pojedinim mitrovačkim preduzećima žene obavljaju funkciju direktora što potvrđuje da se u Mitrovici radi na očvršćavanju rodne ravnopravnosti.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.