Srbin koji je korigovao Njutna

Izvor: Blic, 04.Okt.2015, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbin koji je korigovao Njutna

Kada me pitaju kome da veruju, meni ili filozofima prirode, fizičarima i matematičarima unazad 300 godina, odgovaram: „Sebi! Uzmite olovku i izračunajte!“ - kaže srpski matematičar.

Veljka A. Vujičića (86), dugogodišnjeg profesora i dekana Prirodno-matematičkog fakulteta u Beogradu, Američki biografski institut uvrstio je među pet stotina lidera nauke 20. veka.

Dosad je objavio više od 200 naučnih radova u domaćim i međunarodnim časopisima i zbornicima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << autor je monografija i univerzitetskih udžbenika...

Ipak, najveću pažnju izaziva njegova formula sile gravitacije koja se razlikuje od čuvenog Njutnovog Četvrtog zakona, simbolično vezanog za pad jabuke.

Imamo previše doktora nauka

- Stanje u srpskoj nauci je loše. Imamo premnogo doktora nauka, ali je problem u tome što ih proizvode nedoktori. Imamo predavače, ako nije jasno, koji ne zaslužuju doktorate. Da me još bolje shvatite, znanje razdvajam od pojma nauke. Znanje se uči, a sumnja u znanje je nauka - popravka ili stvaranje drugačijeg znanja koje se otkriva i tek onda seli u znanje koje se uči u školama - kaže Veljko A. Vujičić.

- Kada sam pre dvadesetak godina prijavio rad, nisam razmišljao o tome da ispravljam Njutna, izmena je sama po sebi proistekla iz moje modifikacije klasične analitičke mehanike. Zapazio sam da Zakon o održanju i promeni energije nije tačan za mehaničke sisteme sa promenljivim vezama. Iz prvog nisam dobio traženu formulu i tek kada sam Njutnovom dodao Keplerov zakon, dobio sam opštiju i tačniju formulu od one koju je dao čuveni Englez - kaže Vujičić.

Slikovito i ukratko objašnjeno, predmet će se kretati u smeru veće sile.

- Kada se Mesec nađe između Sunca i Zemlje, račun pokazuje da je sila Sunca, računata po Njutnovoj formuli, približno dva i po puta veća od sile kojom Zemlja dejstvuje na Mesec. To je paradoks. Kada se računa po mojoj formuli, dobija se da je sila Zemlje koja dejstvuje na Mesec gotovo četiri puta veća od sile Sunca - dodaje srpski matematičar.

Prve rezultate je saopštio na seminaru za mehaniku Matematičkog instituta SANU, potom i na Svetskom kongresu mehanike, a njegovo izlaganje objavljeno je u mnogim inostranim naučnim časopisima. Vujičić je novu i važnu potvrdu dobio i prilikom izlaganja na Trećem internacionalnom simpozijumu klasične i nebeske mehanike u Moskvi.

- U radu me je najviše ohrabrilo to što je i naš čuveni profesor Milanković uvideo i kritici podvrgao neke proračune i postavke Njutna za koga je napisao da je najlepši primer ljudskog genija. Engleski naučnik je i za mene najveći genije i ja ništa drugo nisam radio do polazeći od Njutnovih matematičkih principa nauke o prirodi došao do rezultata koja osporavaju mnogi iz reda univerzitetskih profesora i članova raznih akademija, bez ikakvog dokaza, izuzev pozivanja na poznata imena tvoraca iz istorije razvoja teorijske mehanike. Mnogi zaboravljaju da je i sam Njutn blagosiljao svaku popravku ili doradu njegove filozofije prirode tačnijim dokazima - kaže Vujičić.

Ceo život sumnjam

Za nebesku mehaniku zainteresovao se u vreme studija, a u matematici je bio odličan još kao osnovac.

- Matematika me je gurala i da idem u korak sa prirodom, da mogu da sagradim vikendicu, gađam iz puške ili nešto popravim. U stvari, ono što radim je da ceo život sumnjam - priča Vujićič.

Član je raznih naučnih društava, Međunarodne akademije nelinearnih nauka, Američke akademije za mehaniku, Evropske akademije nauka, umetnosti i književnosti, a dobitnik je i više priznanja.

Vujačić lucidno dodaje i: „Poznanik, član SANU, pitao me je jednom prilikom kako to da u Akademiji kažu da niko ne razume to što Veljko piše? Sledio je odgovor: „To je veliki napredak jer kad je Njutn objavio svoje fundamentalno delo, govorilo se da je to onaj što je objavio knjigu koju ni sam ne razume!“

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.