Srbija posvećena rešavanju problema izbeglih

Izvor: RTS, 12.Jul.2013, 12:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija posvećena rešavanju problema izbeglih

Zemlje regiona iskazale su, preduzimanjem konkretnih aktivnosti, iskrenu nameru da se reši stambeno pitanje za više od dva miliona raseljenih ljudi, rekao potpredsednik Vlade Jovan Krkobabić. Rešenje stambenog pitanja u narednih pet godina, rekao komesar za izbeglice Vladimir Cucić.

Potpredsednik Vlade Jovan Krkobabić izjavio je da je Srbija posvećena efikasnom i blagovremenom sprovođenju Regionalnog stambenog programa kojim se rešavaju egzistencijalni problemi izbeglica >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i raseljenih lica u regionu.

"Zemlje regiona iskazale su, preduzimanjem konkretnih aktivnosti, iskrenu nameru da se reši stambeno pitanje za više od dva miliona raseljenih ljudi", rekao je Krkobabić, otvarajući drugi sastanak upravnog odbora Regionalnog stambenog programa.

Krkobabić, koji je i domaćin i pokrovitelj sastanka, rekao je da je 2008. godine, kad je program i pokrenut, napravljena osnova za rešavanje teških problema koje imaju izbeglice u regionu.

"Napori četiri države su u ovom procesu prepoznati i podržani od strane međunarodne zajednice", rekao je Krkobabić, koji je zahvalio OEBS-u, UNHCR-u, Evropskoj uniji i SAD na njihovoj aktivnoj ulozi i podršci u rešavanju "ovog teškog problema".

On je naveo da su vlade četiri zemlje obavezne da reše potrebe izbeglih i raseljenih i da će današnji sastanak označiti početak konkretnih aktivnosti na sprovođenju regionalnog programa, kao i da će se uskoro videti prvi rezultati naše zajedničke humane misije koja treba da zatvori ovu inače tešku epohu i ostavi je za nama.

"Zahvaljujem se u ime Vlade Srbije donatorskoj zajednici, odnosno svim zemljama koje su u vremenima teške ekonomske krize na donatorskoj konferenciji u Sarajevu u aprilu 2012. i nakon toga obezbedile značajan deo sredstava za sprovođenje Regionalnog stambenog programa kojim se rešavaju egzistencijalna pitanja više desetina hiljada porodica u regionu", rekao je Krkobabić.

Rešenje izbegličkog pitanja u narednih pet godina

Komesar za izbeglice i migracije Srbije Vladimir Cucić izjavio je da očekuje da će preko Regionalnog stambenog programa u narednih pet godina biti trajno rešen problem stambenog zbrinjavanja izbeglica i raseljenih lica.

"U Srbiji je nešto više od 13.600 porodica evidentirano kao najdirektniji korisnici ovog programa i u narednih nekoliko meseci ćemo ih posetiti i proveriti da li ispunjavaju potrebne kriterijume", rekao je Cucić. On je naveo da će Srbiji na raspolaganju od oktobra biti 13,9 miliona evra za sprovođenje drugog talasa projekata u okviru Regionalnog stambenog programa.

"Posle mnogobrojnih muka koje smo imali na početku, nadamo se da ćemo ispuniti očekivanja izbegličkih porodica u Srbiji u narednih nekoliko godina", rekao je Cucić i dodao da su 54 opštine u Srbiji stvorile preduslove za izgradnju stambenih zgrada.

Prema njegovim rečima, iz budžeta Srbije biće pomognuto 1.100 izbegličkih porodica i vlada je u tu namenu izdvojila 350 miliona dinara.

Pomoćnica američkog državnog sekretara za stanovništvo, izbeglice i migracije En Ričard je pohvalila vlade Srbije, BiH, Hrvatske i Crne Gore što su iskazale političku volju da se pronađe trajno rešenje za stambeno zbrinjavanje izbeglica i raseljenih lica, ocenivši da ta problematika predugo traje.

"Pronalaženje stambenog rešenja za 74.000 izbeglica u regionu je veoma važna i hrabra inicijativa koju SAD podržavaju", rekla je Ričard i dodala da je neophodno da lokalne zajednice stvore ne samo uslove koji se tiču izgradnje stanova, već i unapređenja kvaliteta života izbeglica i stvaranja uslova za njihov povratak.

Šef misije OEBS u Srbiji Peter Burkhard rekao je da ta organizacija podržava sprovođenje programa u sve četiri zemlje i pozvao donatore da i dalje izdvajaju neophodna sredstva.

"Naš konačni cilj je da se poboljša život izbeglica, raseljenih i onih koji su se vratili u zemlje u kojima su nekad živele", poručio je Burkhard.

Regionalni stambeni program je višegodišnja zajednička inicijativa četiri zemlje - Srbije, BiH, Hrvatske i Crne Gore, čiji je cilj obezbeđivanje trajnog stambenog rešenja za 27.000 najugroženijih izbegličkih porodica u regionu, od kojih 16.780 u Srbiji.

Program je pokrenut zahvaljujući inicijativi potpredsednika Vlade Jovana Krkobabića 2008. u Ženevi, a vrednost programa iznosi 584 miliona evra, od kojih 335,2 miliona za Srbiju.

Planirano je da se donatorskim sredstvima obezbedi pola milijarde evra, dok će partnerske zemlje obezbediti 84 miliona.

Na donatorskoj konferenciji 2012. godine u Sarajevu prikupljen je 261 milion evra i očekuje se da će dodatna sredstva biti obezbeđena tokom sprovođenja programa.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Krkobabić: Srbija posvećena rešavanju problema izbeglica

Izvor: Politika, 12.Jul.2013

BEOGRAD – Potpredsednik Vlade Jovan Krkobabić izjavio je danas da je Srbija posvećena efikasnom i blagovremenom sprovođenju Regionalnog stambenog programa kojim se rešavaju egzistencijalni problemi izbeglica i raseljenih lica u regionu...„Zemlje regiona iskazale su, preduzimanjem konkretnih aktivnosti,...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.