Srbija na beloj šengen listi do kraja godine

Izvor: RTS, 26.Apr.2009, 19:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija na beloj šengen listi do kraja godine

Ispunili smo sve obaveze ka viznoj liberazaciji za putovanje u zemlje EU, tako da je izvesno da ćemo do kraja godina biti na beloj šengen listi, kaže Ivica Dačić. Ministar policije ističe da će Savet ministara unutrašnjih poslova zemalja EU, prilikom odlučivanja, sagledavati bezbednosna pitanja vezana za kontrolu granica i sprečavanje ilegalnih migracija, kao i borbu protiv trgovine ljudima, korupcije i organizovanog kriminala.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Dačić uveren je da je gotovo izvesno da će Srbija do kraja godine biti stavljena na belu šengen listu i da će građani moći da putuju bez viza u zemlje obuhvaćene šengenskim sporazumom.

"Gotovo je izvesno da će Srbija do kraja godine ne samo dobiti pozitivnu ocenu od strane Evropske komisije i Evropskog parlamenta, nego da će i formalno biti doneta odluka o viznoj liberalizaciji, odnosno stavljanju Srbije na belu šengen listu", rekao je Dačić u intervjuu agenciji Beta.

Dačić je istakao da taj rok ne iznosi u dnevno-političke svrhe, već kao realan datum. Dačić je najavio da će tokom ministarske konferencije koja se u ponedeljak i utorak održava u Pragu, imati niz bilateralnih susreta vezanih za liberalizaciju viznog režima.

Odluka političko pitanje 

Ministar je naglasio da je ta odluka političko pitanje i da će o ukidanju viza za građane Srbije odlučivati Savet ministara unutrašnjih poslova zemalja EU koji će sagledavati bezbednosna pitanja vezana za kontrolu granica i sprečavanje ilegalnih migracija, kao i borbu protiv trgovine ljudima, korupcije i organizovanog kriminala.

Dačić je istakao da su zvaničnici EU u dosadašnjim razgovorima zadovoljni napretkom Srbije u ostvarivanju obaveza iz takozvane mape puta ka viznoj liberalizaciji i da očekuje pozitivan izveštaj ekspertskih misija Evropske komisije tokom maja.

"Sagovornici iz EK su naveli i da Srbija neće deliti sudbinu celog prostora, odnosno da ukidanje viza neće čekati da to bude urađeno za sve zemlje takozvanog Zapadnog Balkana, nego će se pojedinačno ceniti napredak svake od zemalja. Sudeći po razgovorima sa zvaničnicima EU, s velikom dozom optimizma se može očekivati ukidanje šengenskih viza za naše građane do kraja godine", naveo je Dačić.

Srbija ispunila sve obaveze 

Prema njegovim rečima, Srbija je ispunila gotovo sve obaveze predviđene u mapi puta ka viznoj liberalizaciji za putovanje u zemlje EU, što praktično znači da su usvojeni svi potrebni zakoni i strategije i da je ostalo da se donose još nekoliko akcionih planova za realizaciju strategija.

Dačić je naveo da je MUP Srbije, koji je nosilac najvećeg dela posla vezanog za viznu liberalizaciju, načinio nekoliko veoma važnih koraka koji će doprineti donošenju pozitivne ocene EK donošenjem novih zakona vezanih za kontrolu državne granice, zatim niza konkretnih i praktičnih mera u zaštiti i kontrole državne granice, ali i izdavanjem novih pasoša.

Dačić je potvrdio da je sa zvaničnicima EK bilo reči i o izdavanju novih pasoša Srbije kosovskim Albancima, ali je istakao da se to pitanje nijednom nije postavilo kao uslov koji može da ugrozi proceš vizne liberalizacije.

"Ministri unutrašnjih poslova o tome razgovaraju sa bezbednosnog aspekta, njih interesuje koliko je to povoljna mogućnost da dođe do razvijanja nekih novih pravaca ili tokova kriminala, imajući u vidu da su Albanci u zapadnoj Evripi poznati po tome što su često članovi organizovanih krminalnih grupa i što postoji određeno nastojanje da to prikrivaju lažnim dokumentima", naveo je Dačić.

Ministar je rekao da to interesovanje nije vezano samo za Kosovo, već uopšte za prostor bivše Jugoslavije gde građani imaju i po nekoliko pasoša, što otežava borbu protiv kriminala.

Do sada je, prema rečima Dačića, oko 1.000 Albnanaca zatražilo i dobilo srpski pasoš, a do sada je ukupno izdato oko 450.000 novih pasoša Srbije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Beli šengen do kraja godine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Apr.2009

BEOGRAD - Srpski ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je gotovo izvesno da će Srbija do kraja godine biti stavljena na belu šengen listu i da će građani moći da putuju bez viza u zemlje obuhvaćene šengenskim sporazumom..."Gotovo je izvesno da će Srbija do kraja godine...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Dačić: Do kraja godine Srbija na beloj šengen listi

Izvor: NaDlanu.com, 26.Apr.2009

BEOGRAD, 26. aprila 2009. (Beta) - Srpski ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je gotovo izvesno da će Srbija do kraja godine biti stavljena na belu šengen listu i da će građani moći da putuju bez viza u zemlje obuhvaćene šengenskim sporazumom. ..

Nastavak na NaDlanu.com...

Najava događaja za ponedeljak, 27. april

Izvor: Kurir, 27.Apr.2009, 06:37

SRBIJA-SVET PRAG - Zamenik predsednika vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić prisustvovaće dvodnevnoj Ministarskoj konferenciji "Izgradnja migracionog partnerstva" u Pragu. Tokom konferencije Dačić će razgovarati s nekoliko ministara unutrašnjih poslova evropskih zemalja o merama...

Nastavak na Kurir...

Ukidanje viza realno do kraja ove godine

Izvor: Blic, 27.Apr.2009

- Češko predsedništvo Evropske unije vrši dosta pritiska sa jedne strane na države članice Unije da istraju u procesu ukidanja viza za građane vašeg regiona, a sa druge strane traži od zemalja regiona da ispune uslove. U ovom trenutku deluje da do ukidanja viza može da dođe do kraja 2009....

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.