Srbija i Kazahstan potpisali nekoliko sporazuma

Izvor: N1 televizija, 24.Avg.2016, 12:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija i Kazahstan potpisali nekoliko sporazuma

Srbija i Kazahstan potpisali su više sporazuma o unapređenju saradnje.

Predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev i predsednik Srbije Tomislav Nikolić potpisali su zajedničku izjavu o želji za jačanjem saradnje u okviru međunarodnih organizacija i produbljivanju odnosa dve zemlje.

U prisustvu Nazarbajeva i Nikolića potpisani su sporazumi o pravosudnoj i privrednoj saradnji.

Potpisan je sporazum o uzajamnoj pomoći u krivičnim stvarima, sporazum o ekstradiciji >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << i sporazum o transferu osuđenih lica.

Takođe je potpisan sporazum o učešću Srbije na Međunarodnoj izložbi EXPO 2017 u Astani i saradnji pokrajine Vojvodine i uprave Almatinskog regiona.

Poziv Kazahstanu da glasa protiv prijema Kosova u Unesko

Tomislav Nikolić zatražio je od predsednika Kazahstana da njegova zemlja ni sledeće godine ne podrži inicijativu za prijem Kosova u Organizaciju UN za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO).

"Izuzetno smo zahvalni što je Kazahstan glasao protiv ulaska samoproklamovane republike Kosovo u UNESKO. Sledeće godine, na žalost, očekujemo da se ta inicijativa ponovi, i ja već sada apelujem na naše prijatelje da nam pomognu u sprečavanju te anticivilizacijske i bezumne namere", rekao je Nikolić.

On je rekao da Srbija posebno ceni to što Kazahstan ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije, i što je aktivno angažovan u podršci Srbiji u međunarodnoj organizaciji u vezi s tom pokrajinom.

Nikolić je kazao da je podsetio predsednika Nazarbajeva na povećane bezbenosne rizike na teritoriji Kosova, na religijski ekstremizam i učešće stanovnika albanske nacionalnosti u terorističkim akcijama u kriznim područjima širom sveta.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.