Izvor: N1 televizija, 30.Mar.2017, 16:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija bez plana za električna vozila, a rokovi sve bliži

U svetu je trenutno u upotrebi oko dva miliona električnih automobila, a procene i očekivanja su da će do 2025. godine obični automobili biti zamenjeni električnim. U Srbiji postoji svega tridesetak takvih vozila i to hibridnih, jer je upotreba potpuno električnih vozila faktički nemoguća.

Izvor: N1

Kako će izgledati prvi takav automobil u Srbiji i kada će postojati odgovarajuća infrastruktura?

Na pilot'projektu prvog električnog automobila domaće >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << proizvodnje tim srpskih stručnjaka i dalje radi, a kada bi prvo srpsko električno vozilo moglo da izađe na tržište, ne znaju tačno.

Kada je u pitanju tržište električnih automobila u Srbiji, najveći problem je nedostatak infrastrukture, dakle ovakav automobil u Srbiji vozač ne bi imao gde da napuni.

Pored toga postoje i administrativni problemi koji su prema rečima proizvođača možda i veća prepreka: „Zakon i regulativa ministarstva i institucije nisu još uvek uskladile prenos svojih ovlašćenja na kompetentne institucije kao što je Agencija za registraciju električnih vozila i tu ima velikih problema“, napominje Slavko Vujović, eko privreda Srbije.

Iako je Srbija je, kako kažu u EPS-u još uvek van igre, do sada potpisani ugovori s Energetskom zajednicom obavezuju državu da vozila na fosilna goriva zameni električnim.

„To su ekološki zahtevi, to je energetska efikasnost, to je nova industrija u koju Srbija mora da ulaže a mi imamo prljavu tehnologiju, lignit“, objašnjava Branko Kovačević, Nadzorni odbor EPS-a.

Prema rečima stručnjaka pitanje uvođenja električnih automobila i odgovarajuće infrastrukture stiže na dnevni red već za dve do tri godine. Za sada ne postoji jasna strategija:

„Mi nismo nikada razmatrali ceo taj koncept električnih vozila, ne postoji ni strategija ni, planovi kako da se realizuje. Tu je važna uloga države, pre svega vlade i odgovarajućih ministarstava. Zatim dolazi taj tehnički deo koji je čini mi se u Srbiji lakši nego politički“, kaže Branko Kovačević.

U Ministarsrtvu saobraćaja najavljuju prve punionice uskoro i u Srbiji, ali samo za strance koje put dovede u Srbiju. Da li će do 2025. kada bi u Evropi trebalo da budu ukinuta vozila na fosilna goriva i domaći vozači moći da voze el automobile?

„Iskreno rečeno ja ostajem realista i znajući sve probleme koje automobilska industrija ima s baterijom i infrastrukturom, mnogo manje sa strane motora, još uvek ne verujem da će to tako da bude“, kaže Dejan Ilić, inovator.

Ilić kaže da su elektroautomobili trenutno preskupi, posebno za srpsko tržište. U razvijenijim zemljama daju se subvencije za kupovinu takvih automobila. U Srbiji tvrdi on, prvo treba prilagoditi infrastrukturom kako bi se napravilo tržište za četvoročkaše na struju.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Električni automobili daleko od Srbije

Izvor: N1 televizija, 30.Mar.2017

U svetu je trenutno u upotrebi oko dva miliona električnih automobila, a procene i očekivanja su da će do 2025. godine obični automobili biti zamenjeni električnim. U Srbiji postoji svega tridesetak takvih vozila i to hibridnih, jer je upotreba potpuno električnih vozila faktički nemoguća...Izvor:...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.