Srbi su umorni od loših vesti

Izvor: Press, 31.Jul.2010, 23:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi su umorni od loših vesti

Rat, inflacija, besparica i sve ono što nas je pratilo u poslednjih 20 godina doveli su do otuđenosti naroda, apatije, dezorijentacije i potpune depresije
Posle odluke Međunarodnog suda pravde o pitanju Kosova i Metohije izostala je ozbiljnija reakcija u srpskoj javnosti. Na molebanu na koji je pozvao patrijarh pojavilo se tek stotinak građana, a nije bilo ni drugih okupljanja u znak protesta zbog odluke da je proglašenje nezavisnosti Kosova >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << zakonito.
Stručnjaci se slažu da je srpski narod umoran od svega, pa i od Kosova, i da nema više snage za ozbiljniju reakciju jer su svi odbrambeni kapaciteti od devedesetih do sada iscrpljeni.
Svi su isti
Aleksandra Janković, psiholog, kaže za Press da ne treba biti veliki stručnjak i da je dovoljno kretati se u narodu i videti da su ljudi do te mere umorni i rezignirani da više zaista ne veruju ni u šta. Vlast nikada nije bila slabija, a ni opozicija ne pokazuje znake optimizma i pokretačke energije. Ako je neko imao nameru da napravi relativizaciju političke scene, u tome je i uspeo.
- Narod sada ima tezu da su svi isti. Nema neke naročite promene i svi su rezignirani jer se odluke donose bez njihove volje, a živi se sve lošije. To je realnost. Bilo koji ozbiljan političar neće reći da je narod kriv jer je posustao. Narodu se nema šta zameriti, ali zaista nema vlast kakvu zaslužuje i dosta mu je lažnih obećanja i izneverenih nada. Izgubljeni su osnovni optimizam i životni elan. Sve što se u poslednje vreme događalo pokazuje da jedan čovek, pa čak i grupa ne mogu da promene bukvalno ništa. Moramo priznati da vlast u ovoj zemlji nije domaća. Veći deo teritorije je okupiran, od Kosova pa nadalje, odluke uglavnom donose pod pritiskom stranih moćnika i ako se konačno pred ljude ne izađe sa istinom, imaćemo i dalje trend potpunog povlačenja - objašnjava Aleksandra Janković.
Građani Srbije, u kojoj su se dešavale loše stvari unazad dvadeset godina, sigurno imaju jednu dozu apatije, dezorijentacije, depresije i čitav niz reagovanja koja nisu mobilizacijska i kreativna. Psihijatar Aleksandar Ramah kaže da od loših stvari nisu umorni samo Srbi kao nacija, već svi koji žive u ovoj državi.

- Svi narodi su prolazili kroz individualne, porodične, društvene i nacionalne drame, bez obzira na to na kojoj su strani bili. Kako je, recimo, bilo Hrvatima u Vojvodini tokom „Oluje" u Hrvatskoj? Da li je, recimo, trebalo da reaguje kao čovek, jer to nije bilo u redu, ili kao pripadnik hrvatskog naroda? Nisu umorni samo Srbi, već i svi drugi koji žive na ovim prostorima - objašnjava Ramah.
Zaborav kao spas
Dragana Nalić, neuropsihijatar, objašnjava da sve što proživimo na nas ostavlja trag i da smo kao nacija umorni od neželjenih vesti koje slušamo od devedesetih. U ljudskoj prirodi je da se nada dobrom, pa nije čudno što ga je dugi sled loših događaja učinio nervoznim, napetim i nerasploženim. Ipak, ona smatra da nije baš sve tako crno.
- Generalno nam je bolje nego što je bilo. Individualno, svako u životu ima i lepih i ružnih trenutaka. Trudimo se da ono loše što dublje potisnemo, što je i nesvesni mehanizam svake ličnosti. Da nije tako, odavno bismo se raspali od negativnih sadržaja - objašnjava ona.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Separatisti traže "kosovski model"

Izvor: RTS, 01.Avg.2010, 13:19

Mišljenje Međunarodnog suda pravde da proglašenje nezavisnosti Kosova nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom, ohrabrilo separatiste širom sveta. I dok su zvaničnici uzdržani, eksperti očekuju stvaranje novih granica...Nekoliko dana posle odluke Međunarodnog suda pravde, koji je ocenio da...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.