Spremite se za letnje vrućine

Izvor: Radio 021, 04.Maj.2015, 23:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spremite se za letnje vrućine

Prema najavama meteorologa, visoke temperature, koje će prelaziti 30. podelak Celzijusove skale, stižu nam sutra i trajaće samo do četvrtka, kada se očekuje vraćanje na standardni majski nivo oko 20 stepeni.

Kratkotrajni topli udar udariće na hronične bolesnike, kojima se preporučuje da zauzmu poziciju u hladu obližnjeg parka i da se uz osveženje odmaraju u prirodi.

Ako do sada još uvek niste razdrmali letnju garderobu iz zimskog sna, danas je idealan dan >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << za to. Već od sutra, pod uticajem toplog vazduha iz severnog dela Afrike, temperature vazduha premašiće 30 stepeni. Dva najtoplija dana od početka godine, utorak i sreda, ozbiljno su se "nameračili" da obore rekord od 19. maja 1996. godine, kada je u Beogradu izmereno rekordnih 34,9 stepeni.

- Temperatura vazduha očekivana za sredu biće oko 34 stepena. Već od četvrtka, kada nam stiže hladniji vazduh iz pravca zapada, sa Atlantika pa će se temperatura vratiti u normalu za ovaj period godine - priča meteorolog Branko Sparavalo iz "Meteosa".

Lagana hrana, pamučna garderoba i otvorena obuća olakšaće prvi susret sa vrelim letnjim danima. Posebnu pažnju na ishranu i terapiju treba da obrate hronični bolesnici, starije osobe i oni koji imaju problema sa krvnim pritiskom. Lekari savetuju da je bitno i da mediteranske temperature dočekate uz mediteransku hranu.

Voće za desert, a povrće sa sirom i maslinovim uljem za obrok najbolje su rešenje za vrele dane - savetuje doktorka Nada Macura. - Kod svih osoba, doći će do prirodnog pada pritiska. Tako oni sa visokim pritiskom moraju obratiti pažnju na terapiju, a onima sa niskim preporučuje se slanija hrana i unos dosta tečnosti. Moramo biti spremni da polako ulazimo u leto.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Spremite se za letnje vrućine!

Izvor: Večernje novosti, 05.Maj.2015, 00:38

BEOGRAĐANI, spremite se za tropske dane usred proleća! Prema najavama meteorologa, visoke temperature, koje će prelaziti 30. podelak Celzijusove skale, stižu nam sutra i trajaće samo do četvrtka, kada se očekuje vraćanje na standardni majski nivo oko 20 stepeni. Kratkotrajni topli udar udariće...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.