Sporna kvačica nad slovom L u Politici

Izvor: N1 televizija, 29.Jul.2016, 15:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sporna kvačica nad slovom L u Politici

Novinar, direktni potomak osnivača i vlasnika lista Politika Davorin Darko Ribnikar je naveo da je današnja generacija Ribnikara jedini zakonski naslednik osnivača i autora slova glave lista Politika iz 1904. godine.

On tvrdi da je u Politici 23. jula objavljeno falsifikovano autorsko delo osnivača i vlasnika lista, njegovog dede-strica Vladislava F. Ribnikara - fotografija smanjene prve stranice Politike od 12. januara 1904, koja je potpisana sa "Prvi broj Politike".
>> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija <<
Ribnikar tvrdi da se falsifikat prvo pojavio u nazivu lista 25. januara 2007. godine kad je "uz ostalo skrnavljenje tradicionalnog logoa", oštećen originalni font slova slova lista Politika "nedozvoljenom promenom slova L, kome je dodata kvačica".

"Osam godina sam na sudu. Sudim se sa kućom koju su osnovali i vodili moji dedovi i moj otac, a u kojoj sam proveo radni vek od 45 godina", naveo je Ribnikar u pismu koje je objavljeno u Politici.

Kako tvrdi, u spisima suda stoje izjave da je uredništvo Politike 25. januara 2007. bez odluke Skupštine društva PNM-a samovoljno promenilo logo novina.

Dodaje da su Ribnikari jedini zakonski naslednik osnivača i autora slova glave lista Politika iz 1904. godine i nosioci idejne koncepcije glave lista.

"Slova posebnog fonta imena lista Politika sastoje iz osam karaktera, sastavljenih od četiri suglasnika P, L, T, K i četiri samoglasnika O, I, I, A (sa kvačicom) koja obrazuju verbalizam Politika, nalazi se u gornjem levom uglu glave lista tj. prve naslovne strane, a u gornjem desnom uglu pravougaonik sa pojedinačnim imenima Ribnikara i njihovih profesija u listu, što predstavlja identitet samog lista Politika, a zajedno čine zaštitni znak lista od 1921. godine do 24. januara 2007", objašnjava Ribnikar.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.