Spomenik detetu heroju, najmlađem vojniku Velikog rata

Izvor: Vesti-online.com, 04.Sep.2015, 05:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spomenik detetu heroju, najmlađem vojniku Velikog rata

Momčilo Gavrić, iz Trbušnice kod Loznice, najmlađi vojnik Prvog svetskog rata, konačno će u zavičaju dobiti spomenik. Statua u prirodnoj veličini, visoka 156 centimetara, biće postavljena preko puta spomenika generalu Pavlu Jurišiću Šturmu.

Momčilo Gavrić rođen je 1906. Bio je osmo dete u porodici koju su u avgustu 1914. godine likvidirali austrougarski vojnici. Oni su zapalili kuću Gavrića i pobili njegove roditelje, četvoricu braće i tri sestre.

Momčilo >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << se pridružio Šestom artiljerijskom puku Drinske divizije. Preživeo je golgotu Srbije, učestvovao u velikim bitkama, prešao Albaniju peške, boravio na Krfu i u proboju Solunskog fronta je ranjen.

Vojvoda Živojin Mišić unapredio ga je kao 12-godišnjaka u čin podnarednika. Čekajaći proboj fronta i povratak u Srbiju opismenio se, a posle rata otišao je u Englesku gde je završio gimnaziju. Godine 1921. vratio se u Beograd u kom je ostao do smrti 1993. godine.

Gavrić je dugo bio zaboravljen, i njegova sudbina postala je poznata kada je 1964. pomenut u novinskom članku o Prvom srpskom ratu. Jedino su u stalnoj postavci Muzeja Jadra bile dve vojničke fotografije. Tek prošle godine jedna loznička ulica ponela je Gavrićevo ime.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.