Spaseni nakon 12 dana lutanja morem

Izvor: B92, 06.Maj.2015, 22:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spaseni nakon 12 dana lutanja morem

Italijanska obalska straža spasla je stotinak migranata koji su ispričali da su na Sredozemnom moru proveli 12 dana.

Na švercerskom brodu bilo je 98 putnika, od kojih su trećinu činile žene. Tri žene su trudne.

Migranti su ispričali italijanskim zvaničnicima da su poslednja dva dana proveli plutajući na oko 200 kilometara od Sicilije, i to bez hrane i vode, pri čemu je more plavilo palubu. Istovremeno, Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija razmatra nacrt rezolucije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kojom bi bila stvorena misija Evropske unije sa ovlašćenjem da pleni brodove za krijumčarenje migranata. Neki lideri zemalja EU predlagali su misiju koja bi imala ovlašćenje da uništava brodove pre njihovog korišćenja za šverc, ali su se pojavile legalne prepreke i pitanje ruskog veta u Savetu bezbednosti. Rusija, prema diplomatskim izvorima, podržava ideju o zapleni brodova.

Većina krijumčarskih brodova, pretovarenih ljudima, kreće iz haotične Libije, a migrantima se uzima oko 1.000 dolara za prevoz.

Dva broda obalske straže dovezla su danas 650 migranata na Siciliju, u luku Ročela Jonika. Otprilike isto toliko ih je dopremljeno u Napulj. Stotine doseljenika su pristigle u italijanske gradove La Specija, Taranto, Mesina i druge.

Libijske vlasti su saopštile da su u ponedeljak i utorak uhvatile oko 700 migranata pre no što su brodovi s njima napustili libijske teritorijalne vode.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.