Slovenija, za studentski rad i penzijski staž

Izvor: RTS, 28.Nov.2014, 11:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenija, za studentski rad i penzijski staž

Za rad studenata i učenika preko studentskih servisa u Sloveniji će se ubuduće izdvajati i doprinosi za penzijsko i zdravstveno osiguranje, određeno je novim pravilima sporazuma koji su potpisali predstavnici vlade i studentskih organizacija.

Poslodavci će za studentski rad plaćati doprinos za penzijsko osiguranje od 8,85 odsto, a studenti i učenici dodatnih 15,5 procenata, ali će i dalje takav oblik rada za poslodavce ostati među najjeftinijim, prenosi Tanjug. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Premijer Miro Cerar sporazum vidi kao "veliki korak" u regulisanju povremenog rada studenata i dokaz da se mogu sklapati međugeneracijski dogovori.

Do sada se na studentski rad plaćala samo koncesijska taksa u ukupnoj visini od 25 odsto, prenosi agencija Hina.

Slovenačka vlada je produžila i važenje mera stimilacije poslodavaca koji redovno zapošljavaju mlade, na osnovu kojih je u poslednjih godinu dana dobilo posao 2.500 osoba iz te starosne kategorije.

Slovenačka vlada formirala je i radnu grupu za izradu mera kojima će pokušati da spreči odliv domaćeg kapitala u inostranstvo, posebno u poreske oaze, a već preneta finansijska sredstva koja su stečena nezakonito vratiti u zemlju.

Veruje se, prenosi Hina, da je dobar deo slovenačkih tajkuna, koji su zadnju godinu osuđeni za zloupotrebe u privatizaciji nekad društvenih preduzeća i onih kojima se još sudi, svoja sredstva na vreme prebacili u inostranstvo, a neki spekulišu da se radi o više milijardi evra.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Slovenija: Za studentski rad i penzijski staž

Izvor: Studio B, 28.Nov.2014

Za rad studenata i učenika preko studentskih servisa u Sloveniji će se ubuduće izdvajati i doprinosi za penzijsko i zdravstveno osiguranje...Poslodavci će za studentski rad plaćati doprinos za penzijsko osiguranje od 8,85 odsto, a studenti i učenici dodatnih 15,5 procenata, ali će i dalje takav...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.