Skupština o zajmu od Emirata

Izvor: RTS, 26.Maj.2014, 08:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština o zajmu od Emirata

Skupština Srbije započinje sednicu na kojoj će biti razmatran Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o zajmu od milijardu dolara između Vlade Srbije i Vlade Emirata Abu Dabi Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Za dnevni red zasedanja predsednica Narodne skupštine Maja Gojković predložila je i razmatranje Predloga zakona o potvrđivanju Ugovora o zajmu između Vlade Srbije i Fonda za razvoj Abu Dabija za finansiranje Razvoja sistema za navodnjavanje - I faza, koje je podnela Vlada.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Poslanicima će takođe razmatrati Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, zatim Predlog zakona o potvrđivanju Finansijskog ugovora ''Apeks zajam za mala i srednja preduzeća i druge prioritete III/A'' između Srbije i Evropske investicione banke i Narodne banke Srbije.

Razmatran će biti i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Mongolije o ukidanju viza za državljane dveju zemalja, Predloga zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Narodne Demokratske Republike Laos o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša.

Na dnevnom redu sednice je i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Srbije i Crne Gore o uzajamnom zastupanju u pružanju konzularne zaštite i usluga u trećim zemljama, Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o operativnoj i strateškoj saradnji između Srbije i Evropske policijske kancelarije i Predlog zakona o potvrđivanju Amandmana na član 20. stav 1. Konvencije o eliminisanju svih oblika diskriminacije žena, koje je podnela Vlada.

Među predlozima zakona koji će se u ponedeljak naći pred poslanicima Skupštine Srbije biće i izmene Zakona o porezu na dohodak građana i Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje kojima će, prema proceni Vlade Srbije, kojima će biti povećana održivost sistema obaveznog penzijskog i invalidskog osiguranja i podstaknuto zapošljavanje u privatnom sektoru.

Zakonom se, naime, predviđa izmena visine stope doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje sa 24 odsto na 26 odsto i doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje sa 12,3 odsto na 10,3 odsto.

Procenjuje se da će se zbog izmene stopa doprinosa prihod Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje povećati, a prihod Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje smanjiti za oko 18 milijardi dinara do kraja godine.

Drugi važan razlog za donošenje ovih zakona jeste potreba da se stvore okolnosti za priliv investicija, zapošljavanje i privredni rast i omoguće povoljniji uslovi privređivanja rasterećenjem privrednih subjekata tako što bi se poslodavcima koji zaposle nove radnike garantovao povraćaj značajnog dela plaćenih doprinosa za obavezno socijalno osiguranje.

Olakšice bi se odnosile na radnike zaposlene posle 31. marta 2014. godine, a iznosile bi između 65 i 75 odsto od iznosa doprinosa.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Skupština Srbije o zajmu Ujedinjenih Arapskih Emirata

Izvor: Capital.ba, 26.Maj.2014

BEOGRAD, Skupština Srbije danas će raspravljati o zajmu UAE od milijardu dolara, kao i o paketu finansijskih zakona. Skupština Srbije započinje jednicu na kojoj će biti razmatran Prijedlog zakona o ..

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.