Skupština o budžetu za 2010. godinu

Izvor: RTS, 11.Dec.2009, 09:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština o budžetu za 2010. godinu

U uvodnom ekspozeu u Skupštini Srbije o Predlogu zakona o budžetu za 2010. godinu, premijer Cvetković najavio smanjenje inflacije na šest odsto u narednoj godini. Ministarka Dragutinović objasnila da bi budžet trebalo da ispuni dva cilja - doprinese ekonomskom oporavku i obezbedi veću odgovornost za finansije u javnom sektoru.

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je da će ekonomska politika vlade u idućoj i u naredne dve godine biti usmerena na ostvarivanje privrednog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rasta, veći izvoz, održanje makroekonomske i finansijske stabilnosti, ubrzani nastavak procesa evropskih integracija i sprovođenje reformi.

Administrativni odbor Skupštine Srbije prihvatio je Predlog budžeta za 2010. godinu, kojim je za rad parlamenta i njegovih stručnih službi predviđeno nešto više od 1,5 milijardu dinara, 15 miliona manje nego ove godine.

Za rad Skupštine Srbije biće izdvojeno 741,5 miliona dinara, što je sedam miliona manje nego ove godine, a za rad stručnih službi više od 852 miliona dinara, osam miliona dinara manje nego u 2009. godini.

Za plate, dodatke i naknade zaposlenima biće izdvojeno 305,5 miliona dinara, za socijalne doprinose više od 54 miliona, za poslanički dodatak više od 137 miliona, a za troškove putovanja 223,8 miliona dinara.

Za rad Skupštine u 2010. godini planiraju se sredstva za plate, dodatke, naknade i socijalne doprinose za 250 narodnih poslanika, a značajan iznos planiranih sredstava se odnosi na poslanički dodatak - paušal.

Za kapitalne investicije iz budžeta će biti izdvojeno 33,2 milijarde dinara, a za njih će biti obezbeđena i dodatna sredstva u iznosu od 30,4 milijarde dinara.

Najviše novca iz budžeta za te namene je predviđeno za izgradnju saobraćajnog Koridora 10 i eksproprijaciju zemljišta, za šta će biti obezbeđeno devet milijardi, dok će za Nacionalni investicioni plan biti izdvojeno 8,5 milijardi dinara.

Među kapitalnim izdacima su izdvajanja za Ministarstvo odbrane u vrednosti od 5,9 milijardi, za Ministarstvo unutrašnjih poslova od 1,6 milijardi, a za Direkciju za vode 0,2 milijarde.

Prema projekciji budžeta za iduću godinu, javni dug Srbije će biti 10,9 milijardi evra i u ukupnom bruto društvenom dohotku imaće udeo od 34 odsto.

U uvodnom ekspozeu u Skupštini Srbije o Predlogu zakona o budžetu za 2010. godinu, Cvetković je najavio smanjenje inflacije na šest odsto u narednoj godini.

"Zato sa mnogo većim optimizmom očekujem iduću i naredne godine. Za 2010. planiran je realan rast BDP od 1,5 odsto sa perspektivom da se taj rast u 2011. poveća na tri odsto i u 2012. godine na pet odsto", istakao je Cvetković.

Povećanje BDP znači i nova radna mesta, rast plata, penzija i drugih primanja. Lično smatram da putanju dinamičnog razvoja možemo postići i ranije, rekao je Cvetković, ukazujući da šansa za to realno postoji, ali glavni posao moramo da uradimo sami.

Cvetković je naglasio da je budžet za narednu godinu razvojno orijentisan, pri čemu je učešće kapitalnih rashoda povećano u odnosu na tekuću potrošnju, uz najavljene inostrane investicije.

"Videli ste da se u okviru javnih investicija koncentrišemo na krupne infrastrukturne projekte a glavni prioritet je završetak izgradnje Koridora 10", naglasio je Cvetković.

Bez novih poreskih opterećenja

Prema njegovoj oceni, imajući u vidu tešku situaciju u privredi u pogledu likvidnosti i spori oporavak domaće i izvozne tražnje u idućoj godini, za tu svrhu predviđena su dodatna podsticajna sredstva da se i na ovaj način podrži ekonomska aktivnost.

"Razvojni karakter budžeta proizilazi i iz prihodne strane budžeta. Nisu predviđena nikakva povećanja poreskih stopa na PDV, plate i dobit", naglasio je premijer Srbije, napominjući da neće biti novih poreskih opterećenja privrede i građana.

"Umesto toga, Vlada će se maksimalno angažovati na povećanju finansijske discipline, boljoj naplati poreza i doprinosa, smanjenju sive ekonomije i energičnoj borbi protiv korupcije i privrednog kriminala", rekao je Cvetković i nagovestio da su u planu i izmene poreza na dohodak i imovinu u cilju veće efikasnosti i pravičnosti našeg poreskog sistema.

Sednici posvećenoj budžetu za 2010. godini, prisustvuju i potpredsednik vlade Jovan Krkobabić, ministri finansija Diana Dragutinović, za infrastrukturu Milutin Mrkonjić, za nacionalni investicioni plan Verica Kalanović, za obrazovanje Žarko Obradović, za telekomunikacije Jasna Matić, za energetiku Petar Škundrić, za zadravstvo Tomica Milosavljević.

Dragutinović: Budžet za oporavak privrede u 2010.

Ministarka finansija Diana Dragutinović izjavila je da bi budžet za 2010. godinu trebalo da ispuni dva cilja - doprinese ekonomskom oporavku u narednoj godini i obezbedi veću odgovornost za finansije u javnom sektoru.

Dragutinović je u Skupštini Srbije ocenila da pored toga što je budžet razvojno i investiciono orijentisan, on predstavlja i ravnotežu između socijalnih i podsticajnih mera.

"Ovaj budžet štiti transfere stanovništvu i socijalna davanja", naglasila je ministarka.

Dragutinovićeva je ukazala da budžet sa sobom donosi i veću fiskalnu odgovornost kreatora ekonomske i fiskalne politike.

Podsticajni deo budžeta iznosi oko 100 milijardi dinara, navela je Dragutinovićeva i naglasila da tu očekuje najviše skupštinske rasprave.

Predlogom budžeta za 2010. godinu predviđeni su prihodi budžeta od 656 milijardi dinara, rashodi od 763 milijardi dinara, a deficit od 107 milijardi dinara.

Opozicija tražila odlaganje rasprave

Na početku današnje sednice na čijem je dnevnom redu Predlog zakona o budžetu za 2010. godinu, poslanici opozicije su izneli niz primedbi na njen tok, navodeći da nisu ispunjeni uslovi da se ona održi po Poslovniku.

Predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović na to je ukazala da povrede Poslovnika nema, i posle polučasovne diskusije poslanika koji su se javljali za reč.

Pre njegovog izlaganja, poslanici Demokratske stranke Srbije zatražili su da se produži vreme za raspravu, što je glasanjem odbijeno, a zatim i naveli da još nema mišljenja skupštinskog Odbora za finansije o Predlogu budžeta, čija se sednica nije održala zbog nedostatka kvoruma.

I poslanici LDP su ukazali da nema mišljenja tog Odbora i podsetili da pre pretresa Odbor mora imati svoju sednicu, da se posle predlagača iznosi mišljenje tog Obora, a zatim i eventualna izdvojena mišljenja poslanika.

Iz SRS su naveli da se osporava pravo poslanicima članovima odbora da iznesu svoje eventualno izdvojeno mišljenje u odnosu na mišljenje Odbora, na šta su iz Nove Srbije dodali i da se sa ovakvim načinom rada ne može ići u Evropsku uniju, a da se održava sednica koja će se otvoriti i zatvoriti nakon 15 minuta posle obrazloženja Predloga budžeta od strane predlagača.

Poslanici opozicije su zatražili da se odredi pauza i da se održe konsultacije sa šefovima poslaničkih grupa.

Sednica na kojoj se razmatra Predlog budžeta za 2010. godinu i prateći budžetski zakoni prekinuta je večeras kako bi bilo nastavljeno glasanje. Rasprava će biti nastavljena sutra u 10 časova.

Poslanici su izglasali 56 zakona, kao i dve kadrovske odluke, čime su završili četvrtu sednicu jesenjeg zasedanja parlamenta, koja je počela 26. oktobra.

Usvojeni zakoni

Poslanici su, između ostalih, usvojili zakone o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u republičkoj i lokalnoj administraciji, prema kome će bez posla u republičkoj administraciji ostati 2.224, a u lokalnoj 5.648 zaposlenih.

Među usvojenim zakonima su i izmene Zakona o putnim ispravama, kojima se važenje starih pasoša produžava do kraja 2010. godine, kao i zakoni o biračkom spisku i o ravnopravnosti polova.

Usvojeno je i šest zakona iz oblasti pravosuđa. Reč je o zakonima o izmenama Zakona o sudovima, o dopuni Zakona o sudijama, o izmenama Zakona o javnom tužilaštvu, o izmenama Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine, o izmenama i dopunama Zakona organizaciji i nadležnosti državnih organa za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, kao i Zakon o pravosudnoj akademiji.

Poslanici su izglasali i zakone o tajnosti podataka, o izmenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu inofrmacijama od javnog značaja, o izmenama Zakona o državnim službenicima, o klasifikaciji delatnosti, o zvaničnoj statistici, o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2011. godine, kao i o popisu poljoprivrede 2011. godine.

Među usvojenima su i zakoni o regulisanju odnosa Srbije i zajmoprimaca ili garanata za preuzete obabveze po zajmovima Međunarodne banke za obnovu i razvoj, o utvrđivanju javnog interesa za eksproprijaciju nepokretnosti radi izgradnje magistralnog gasovoda MG-11, kao i o cevovodnom transportu gasovitih i tečnih ugljovodonika i distribuciji gasovitih ugljovodonika.

Na četvrtoj sednici jesenjeg zasedanja parlamenta poslanici su usvojili i zakone o izmenama i dopunama Zakona o rudarstvu, o prestanku važenja Zakona o udruživanju u Zajednicu jugoslovenske elektroprivrede, o pravnoj zaštiti industrijskog dizajna, o žigovima, o zaštiti topografija integrisanih kola, kao i o autorskim i srodnim pravima.

Usvojeni su i zakoni o izmenama i dopunama Zakona o mirnom rešavanju radnih sporova, o stečaju, o izmenama i dopunama Zakona o Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika, kao I 24 zakona o potvrđivanju međunarodnih sporazuma i ugovora.

Poslanici su usvojili i dve liste kandidata za članove Saveta Republičke radiodifuzne agencije i Preogramskog odbora Radiodifuzne ustanove Srbije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Poslanici raspravljali o budžetu

Izvor: B92, 11.Dec.2009

Beograd -- Skupština završila današnju raspravu o budžetu. Za premijera Mirka Cvetkovića budžet je razvojni. Na predloženi buždet podneto je preko 200 amandmana...Skupština završila sednicu izglasavanjem svih 59 tačka koje su bile na dnevnom redu. Glasanju nisu prisustvovali poslanici opozicije....

Nastavak na B92...

Dragutinović: Budžet za oporavak privrede u 2010.

Izvor: SrbijaNet.rs, 11.Dec.2009

Ministarka finansija Diana Dragutinović izjavila je večeras da bi budžet za 2010. godinu trebalo da ispuni dva cilja doprinese ekonomskom oporavku u narednoj godini i obezbedi veću odgovornost za finansije u javnom sektoru. U uvodnom ekspozeu kojim je obrazlagala Predlog

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Cvetković: Budžet je razvojni i stabilizacioni

Izvor: Politika, 11.Dec.2009

Prihodi u 2010. iznosiće 656 milijardi dinara, rashodi 763 milijarde, a predviđen je deficit od 107 milijardi. – Opozicija smatra da je predloženi budžet poguban za privredu ..Narodna skupština Srbije započela je sinoć raspravu o predlogu budžeta za 2010, a premijer Mirko Cvetković pozvao...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.