Skupština Srbije usvojila izmene Zakona: Nova Vlada imaće 18 ministarstava

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Jun.2017, 21:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština Srbije usvojila izmene Zakona: Nova Vlada imaće 18 ministarstava

Završena rasprava

Skupština Srbije glasala je večeras u 20.15 sati o izmenama Zakona o ministarstvima, nakon sto je završila raspravu o amandmanima na taj predlog koji predviđa osnivanje dva nova ministarstva - za zaštitu životne sredine i za evropske integracije.

Na kraju današnje rasprave, šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović, koji je i predlagač izmena zakona, rekao je da su građani koji su slušali raspravu mogli da zaključe zašto svi oni >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << koji su protiv predoženih izmena zakona tako loše prošli na izborima 2. aprila ove godine, ali i na izborima 2014. i 2016. godine.

- Mogu da zaključim da nekim slučajem oni vode državu, Srbija bi propala za 24 sata -  rekao je Martinović ističući da će vlast uraditi sve da Srbija bude napredna i uređena zemlja i da će SNS ostaviti državu u boljem stanju od onih koji su je 12 godina uništavali.

 Istakao je da su građani rekli na izborima da podržavaju viziju Aleksandra Vučića o modernoj i uređenoj Srbiji.

- Pokazali smo da smo drugačiji od onih koji znaju da vode samo politiku mržnje, nismo nikome dobacivali i nikoga nismo vređali, saslušali smo mišljenje svih - istakao je Martinović i naveo da je suviše dugo Srbija išla stranputicom i da je vreme da je vratimo na pravi put.

Naveo je da se u raspravi čulo samo “mnogo buke, histerije i političke mržnje” što, kaže, nikakve veze nema sa izmenama zakona.

- Neki kukaju za elektonskom upravom, a dok su bili na vlasti nisu mogli da matične knjige prevedu u elektronski oblik. Čuli smo o tome kako su neki najveći protivnici EU, ali koji nisu protivnici evropskih para i projekata koje finansira EU -  kaže Martinović.

U današnjoj raspravi polemisalo se o opravdanosti osnivanja novog ministarstva za evropske integracije.

Dok poslanici vladajuće većine smatraju da Srbija osnivanjem ministarstva za evropske integracije šalje veoma važnu poruku kojom potvrđuje strateško opredeljenje da bude članica EU, deo opozicije predlagao je da se taj resor ne formira.

Na kritike dela opozicije što nema i ministarstva za KiM, Martinović je poručio da je KiM deo Srbije, te da nema potrebe da postoji specijalizovano ministarstvo koje bi se bavilo jednim delom teritorije Srbije.

Opozicija je najavila da neće podržati predložene izmene zakona, ali je većina poslanika opozicije navela da treba da postoji novo ministarstvo za zaštitu životne sredine.

Poslanici opozicije predlagali su amandmanima da se brišu svi predoženi članovi izmena Zakona o ministarstvima, ali i da se osnuje ministarstvo za porodicu i demografiju, ministarstvo za evropske dezintegracije i Evropu posle EU, ministarstvo za KiM, ministarstvo za Srbe u region i rasejanju,

Amandmanima su tražili i da Direkcija za elektronsku upravu ostane u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, a ne da se, kako navode, premešta u nadležnost premijera.

Poslanici vladajuće koalicije Marko Atlagić iz SNS i Marijan Rističević iz Narodne seljačke stranke tokom rasprave su odustali od amandmana koje su podneli na izmene tog zakona.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.