Izvor: Politika, 25.Dec.2014, 19:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština Srbije usvojila budžet za 2015. godinu

Skupština Srbije usvojila jebudžet za narednu godinu, kojim je predviđen prihod od 924,4 milijarde dinara, a rashod od 1.115,7 milijardi dinara, uz ukupan deficit, u koji su uključene i državne garancije, u iznosu od 191,4 milijarde dinara. Za usvajanje je glasalo 160 poslanika, a protiv je bilo pet.

Kako je objasnio Dušan Vujović, ministar finansija, deficit iznosi 158,6 milijardi dinara, ali „kada se tome pridodaju garancije od 30,7 milijardi dinara i troškovi za nabavku finansijske >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << imovine od 2,1 milijardu, ukupan deficit iznosi 191,4 milijarde dinara”. Najveći izdaci budžeta biće dotacije organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja u iznosu od 274,8 milijardi dinara i za plate – 241,2 milijarde dinara. Socijalnoj zaštiti namenjeno je 126,2 milijarde dinara, a za isplatu otpremnina nešto više od 20 milijardi.

Poslanici su usvojili i drugi rebalans budžeta za ovu godinu, kojim nije menjana masa sredstava, već su ona preraspoređena. Kako je objasnio ministar Vujović, ovaj rebalans je predložen zato što je ušteđeno više novca nego što je bilo očekivano. Ovaj novac preusmeren je na otplatu nekih starih dugova, pa će tako, između ostalog, Uprava za agrarna plaćanja dobiti 4,33 milijarde dinara da bi izmirila dugovanja poljoprivrednicima, a MUP će dobiti novac da plati dug „Telekomu” u iznosu od 700 miliona, EPS-u 470 miliona i 518 miliona za jubilarne nagrade i prevoz pripadnika MUP-a.

Skupština je dala garancije za zaduživanje „Srbijagasa” od 200 miliona dolara za održavanje tekuće likvidnosti, a usvojila je i Zakon o pretvaranju obaveza „Er Srbije” u iznosu od 162 miliona evra u javni dug. Usvojene su izmene Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju kojim se odlaže početak isplate novčanog obeštećenja do 2018. godine i izmene Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, kojima je previđeno da pravo na subvencije imaju gazdinstva sa najviše 20 hektara, umesto, kako je bilo do sada, sto hektara. Poslanici su usvojili i prateće budžetske zakone.

M. Č.

objavljeno: 25.12.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.