Skup mladih naučnika u Beogradu

Izvor: Blic, 24.Avg.2013, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skup mladih naučnika u Beogradu

Institut za fiziku u saradnji sa Srpskom akademijom nauke i umetnosti organizuje IV Internacionalnu školu i konferenciju o fotonici. Konferencija će se održati od 26. do 30 avgusta, u zgradi SANU-a (Srpska akademija nauka i umetnosti).

Ovaj projekat je namenjen svim maldim naučnicima i studentima koji žele da prošire zananje u ovom polju. Iz Srbije i širih regiona, okupiće se preko 170 učesnika iz 23 zemlje, a predavanja o najnovijim dostignućima iz oblasti fotonike održaće >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Andrea Ferari i Zan Dalibar, koji spadaju u najveće svetske naučnike.

Ova petodnevna predavanja se organizuju svake dve godine sa ciljem da povežu stručnjake iz oblasti fotonike i prodube obrazovanje mladih naučnika.

- Vecina oblasti fotonike je u Srbiji u ranom razvoju, ali je broj mladih ljudi koji se opredeljuju za ove oblasti sve veći. Zato je ovakav skup od neprocenjivog značaja za razvoj fotonike kao naučne oblasti i moderne tehnologije - rekao je akademik dr Branislav Jelenković, član organizacionog odbora konferencije.

Fotonika je multidisciplinarna naučna i tehnološka oblast između elektronike i fizike, koja izučava predaju, prijem, prenos i obradu informacija pomoću električnih i svetlosnih signala. Laseri su otkriveni pre više od 40 godina i od tog vremena njihov razvoj je buran i poredi se sa razvojem nuklearne energetike.

Fotonika je prvi put organizovana 2007. godine, kao rezultat potrebe za razmenom znanja i ideja naučnika iz celog sveta. Najveći naučni prodori danas, koji su rezultirali i sa nekoliko Nobelovih nagrada, upravo su iz oblasti fotonike zbog čega ju je EU promovisala u tehnologiju 21. veka.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.