Sindikati prosvete se ujedinili, sutra nema prvog časa

Izvor: Studio B, 01.Okt.2014, 13:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikati prosvete se ujedinili, sutra nema prvog časa

Četiri reprezentativna sindikata obrazovanja, u čijem je članstvu oko 80 odsto škola, organizovaće sutra protest upozorenja, a polovinom oktobra i potpunu obustavu rada, nezadovoljni zbog najavljenog smanjenja plata u obrazovanju.

 

U školama sutra neće biti održan prvi čas u jutarnjoj i popodnevnoj smeni, rekao je predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović.

On je najavio da će četiri sindikata prosvete polovinom oktobra organizaovati >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << protest na beogradskom Trgu Nikole Pašića, kada će u školama biti potpuno obustavljen rad, iako zakon ne prepoznaje taj vid protesta u školama.

"To će biti vid građanske neposlušnosti", rekao je predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Dragan Matijević na zajednickcoj konferenciji za novinare i naveo da su se prosvetni radnici odlučili na "potez očajnika".

On je konstatovao da je u čitavo situaciji jedino dobro što su se sva četiri sindikata ujedinila u zajedničkim zahtevima.

Predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković rekao da je prosvetari traže da im se ne smanjuju plate, jer su već najmanje u javnom sektoru, a 70 odsto zaposlenih ima visoko obrazovanje.

"Naš profesor ima istu platu kao vozač u ministarstvima, sekretarica u policiji", rekao je Brajković i istakao da je prosveta na rubu egzistencije.

Predsednik Granskog sindikata radnika u prosveti Srbije "Nezavisnost" Tomislav Živanović smatra da u razgovoru sindikata sa zvaničnicima države nema dijaloga, nego se vodi samo monolog.

Vlada, kako je rečeno, ne priznaje Posebni kolektivni ugovor za škole i fakultete i ne prihvata socijalni dijalog.

"Kao naš poslodavac, vlada je bila u obavezi da sa sindikatima pregovara o smanjenju plata i da se o svemu potpiše Protokol, kao što smo uvek radili. Umesto toga, hoće da plate smanji zakonom, što će biti lako jer ima većinu u Narodnoj skupštini", rečeno je na konferenciji.

Kako je navedeno, ušteda na platama u obrazovanju na godišnjem nivou iznosi oko sedam milijardi dinara, a to je suma koja se, kako kažu sindikati, može lako nadoknaditi smanjenjem sive ekonomije, na čemu se ništa ne radi.

U sindikatima prosvete, razočarani su i načinom na koji se radi Zakon o platnim razredima, jer će, kako smatraju, konzervirati sadašnje stanje i neće ispraviti nepravde, što su prosvetni radnici očekivali.

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Sindikati prosvete se ujedinili, sutra nema prvog časa

Izvor: NTV.rs, 01.Okt.2014

BEOGRAD – Četiri reprezentativna sindikata obrazovanja, u čijem je članstvu oko 80 odsto škola, organizovaće sutra protest upozorenja, a polovinom oktobra i potpunu obustavu rada, nezadovoljni zbog najavljenog smanjenja plata u obrazovanju, u okviru vladinih mera štednje, najavljeno je danas...

Nastavak na NTV.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.