Sigurnosni pojas i dalje ne vezuje 30 odsto vozača

Izvor: Radio 021, 22.Dec.2014, 12:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sigurnosni pojas i dalje ne vezuje 30 odsto vozača

Vršilac dužnosti direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Milan Božović izjavio je da je vezivanje pojasa najveći potencijal za smanjenje stradanja vozača i putnika u automobilima.

Vezivanje pojaseva na prednjim sedištima smanjuje rizik od smrtnog stradanja do 50 odsto, a na zadnjem sedištu do 75 procenata, rekao je Božović.

Vršilac dužnosti direktora Agencije za bezbednost saobraćaja je ukazao da samo četiri odsto putnika na zadnjem sedištu vezuju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << pojas. Pojas na prednjem sedištu vezuje oko 70 odsto putnika, što, takođe, nije dovoljno, jer u zemljama kao što su Nemačka, Švedska i Norveška i do 98 odsto njih to čini, istakao je Božović.

Ukoliko bi se uspelo u tome da se procenat vezivanja pojasa na prednjem sedištu podigne na 95 do 98 odsto, a na zadnjem sedištu na 50 ili 70 odsto za prvu godinu, znatno bi se smanjilo stradanje u saobraćaju, smatra Božović. "Zabluda je da pozadi nije potrebno vezivati pojas".

Prema njegovim rečima, ukoliko se dogodi saobraćajni udes, a putnik na zadnjem sedištu nije vezan, on će velikom snagom udariti u prednja sedišta. "Ukoliko dođe do nekakvog okretanja automobila, prevrtanja ili tome slično, taj putnik sa zadnjeg sedišta može da leti kroz automobil i da svojim telom povređuje druge putnike u automobilu", dodao je Božović.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Mihajlović predstavlja akciju "Veži pojas"

Izvor: Press, 22.Dec.2014

. Potpredsednik Vlade i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i vršilac dužnosti direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Milan Božović predstaviće sutra akciju "Veži pojas".

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.