Selo Mol napuštaju i mladi i stari

Izvor: RTS, 14.Feb.2016, 05:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Selo Mol napuštaju i mladi i stari

Vojvođansko selo Mol nekada je bilo poznato poznato po fabrici "Zora" za preradu voća i povrća, peršunu i šargarepi, proizvodnji skijaških rukavica, 40 kafana i salašima. Iz njega sada odlaze i mladi i stari. Broj đaka je, u odnosu na pre 50 godina, prepolovljen. Ipak, ima i onih koji su se odvažili da se vrate i pomognu da selo oživi.
Pedesetih je Mol, pričaju meštani, u poređenju sa drugim selima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << izgledao kao velegrad. Danas jedina fabrika koja je zapošljavala 800 radnika radi smanjenim kapacitetom, zemljoradnička zadruga je pred zatvaranjem, dom kulture propada prazan.

Osamdesetih je u ovom selu na Tisi živelo 7.500 duša. Mol danas ima 6.000 stanovnika. Svako treće domaćinstvo se zatvara, a kuće se prodaju za svega par hiljada evra.
"Mladi napuštaju masovno, odlaze u inostranstvo. Oni ne žele da čekaju da će im biti bolje sutra, prekosutra, 2020", priča član Saveta MZ "Mol" Ognjen Tomić.
Mol preživljava od poljoprivrede, a nekoliko privatnika zapošljava manje od 100 radnika.
"Ovde nema ništa gde se izlazi, ali na primer u Adi, Senti, Bečeju se može naći mesto gde mogu mladi da izađu", kaže Andreš Denković.
Da za Mol ima nade primer su tri dame koje su se sa porodicama vratile korenima. Izabela Čorić je 15 godina živela u sedam država. Za to vreme je radila u struci, kao vaspitač, dobila porodicu. Ipak, vratila se na Tisu. Sada radi u školi za odrasle, a Molčanima je otvorila prvu poslatičarnicu.
"Videla sam svuda kakav je život, ali ipak je to moj kraj, roditelji su mi tu, tu sam našla neki svoj mir", navodi Izabela Čorić.
Snežana Došić, sada direktorka škole u Molu, do juče profesor u Budimpešti.
"Za tih 12 godina sam uradila šta sam mislia da treba da uradim, uradila sam neku svoju misiju i više nije bilo nekih izazova, a i mislila sam da je ovde sazrela situacija za povratak", smatra direktorka OŠ "Novak Radonić" Mol Snežana Došić.
Sofija Vrbaški je posle života u Novom Sadu odlučila da u Molu otvori farmu sa 160 krava.
"Procenili smo da bismo se ovde najbolje snašli, ovo je porodični život, porodični posao", zaključuje poljoprivrednica Sofija Vrbaški.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.