Sećanje na junake sa Cera

Izvor: RTS, 19.Avg.2013, 14:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sećanje na junake sa Cera

Na Ceru odata počast učesnicima jedne od najznačajnijih bitaka srpske vojske u Prvom svetskom ratu, koja je okončana na današnji dan, pre 99 godina. Sećanjem na hrabre pretke slavimo život i mir, poručio u Tekerišu premijer Ivica Dačić.

Kraj Spomen-kosturnice u Tekerišu obeležena je 99. godišnjica Cerske bitke, jedne od najznačajnijih i najvećih pobeda srpske vojske u Prvom svetskom ratu. U ime Vlade Srbije lovorov venac na spomenik cerskim junacima položio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je premijer Ivica Dačić

Vence su položili i predstavnici ambasade Slovačke, društva za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova i udruženja za poštovanje tradicije.

Obraćajući se građanima, premijer Dačić je rekao da se Republika Srbija seća i poklanja veliku pažnju na događaje i žrtve iz prošlosti, naročito iz Prvog svetskog rtata.

Odajući počast cerskim junacima, premijer je naglasio da ne smemo zaboraviti hrabre pretke i vojvodu Stepu Stepanovića. Sećanjem na njih, rekao je Dačić, slavimo život i mir.

Posebno ne smemo pred sledeću godinu i obeležavanje godišnjice dozvoliti reviziju istorije koju će neke evropske zemlje pokušati da urade, rekao je Dačić.

Srbija je, kako je rekao Dačić, dala mnogo u Prvom svetskom ratu, imala više od milion žrtava i imala saveznike uz sebe.

Cerska bitka, koja se odigrala tokom avgusta 1914. godine, predstavlja jednu od najznačajnijih i najvećih pobeda srpske vojske u čitavom toku Prvog svetskog rata i to je, istovremeno, i blistav primer taktički dobro osmišljene i ostvarene vojne operacije.

Ostvarivši pobedu u znamenitoj Cerskoj bitki, pripadnici srpske vojske predvođeni generalom Stepom Stepanovićem pružili su primer bezmerne hrabrosti i patriotizma koji je ostao utkan u kolektivnu svest nacije sve do naših dana.

Cerska bitka je i prva pobeda neke vojske Sila Antante u Prvom svetskom ratu.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Obeleženo 99. godina od Cerske bitke

Izvor: Radio 021, 19.Avg.2013

Na Ceru je danas odata počast učesnicima jedne od najznačajnijih bitaka srpske vojske u Prvom svetskom ratu, koja je okončana na današnji dan, pre 99 godina.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.