Savet bezbednosti o Kosovu

Izvor: RTS, 26.Nov.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet bezbednosti o Kosovu

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija raspravljaće o Ban Ki Munovom izveštaju o Kosovu. Pripremljen nacrt predsedničkog saopštenja. Posle žestokih reakcija, ali i ozbiljnog pritiska zapada, kosovski Albanci ublažili stav prema planu šefa UN. Rasplet večeras.

Savet bezbednosti raspravljaće o izveštaju generalnog sekretara UN Ban Ki Muna, koji sadrži plan rekonfiguracije UNMIK-a i posebne aranžmane za kosovske Srbe.

"Sednica Saveta bezbednosti UN zakazana je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za sredu posle podne", rekao je za RTS Onlajn ministar savetnik u misiji Kostarike pri UN Mauricio Arinjano. Kostarika u novembru predsedava Savetu bezbednosti.

Diplomati petnaestočlanog tela definišu pojedinosti predsedničkog saopštenja koje će, ukoliko bude usvojeno, predstavljati znak za početak raspoređivanja Euleksa.

Kako su za RTS Onlajn potvrdile zapadne diplomate u Njujorku, tokom dana biće održana serija sastanaka na kojima će, osim termina održavanja sednice, biti usaglašen i tekst predsedničkog saopštenja, kojim će najmoćnije telo svetske organizacije "pozdraviti" novi izveštaj Ban Ki Muna, njegove smernice o rekonfiguraciji iz juna, pozdraviti saradnju UN, EU i regionalnih faktora.

Stav Srbije, uključujući i zahtev da Savet bezbednosti podrži Banov izveštaj, predstaviće šef srpske diplomatije Vuk Jeremić.

U Njujork je već otputovao kosovski ministar spoljnih poslova Skender Hiseni koji će, u ime prištinskih institucija, odbaciti plan generalnog sekretara UN u šest tačaka.



Vlasti u Prištini u poslednji su čas promenile retoriku u pogledu Banovog plana, pozivajući kosovske Albance na "miran i odlučan pristup" problemu.

"Svaki drugi pristup bi samo zadovoljio one koji žele da provociraju Kosovo i da nas vide kako delujemo onako kako ne treba - bez dostojanstva. Nećemo im pružiti to zadovoljstvo. Tražimo podršku od celokupnog političkog spektra i civilnog društva na Kosovu u tom pravcu", navodi se zajedničkoj izjavi predsednika i premijera Kosova, Fatmira Sejdiua i Hašima Tačija.

Izjava kosovskih lidera usledila je posle serije oštrih upozorenja opozicije, pokreta za samoopredeljenje "Vetevendosje" i veterana Oslobodilačke vojske Kosova da bi prihvatanje Banovog plana predstavljalo uvod u nove sukobe.

Kosovski lideri su ponovili protivljenje planu generalnog sekretara UN o rekfiguraciji UNMIK-a i raspoređivanju Euleksa, tražeći zaštitu od "međunarodnih prijatelja", kako bi se obezbedilo poštovanje ustava Kosova i plana bivšeg finskog predsednika Martija Ahtisarija.

"U izjavi od 18. novembra institucije Republike Kosovo su pojasnile svoju poziciju o šest tačaka i odbijanje dokumenta u celini. Isti stav imamo i danas", rekao je Sejdiju, izražavajući "puno poverenje u prijatelje Kosova - SAD, EU i NATO".


Izveštaj Ban Ki Muna - šest tačaka

Sledeći moje instrukcije, moj specijalni predstavnik uključen je u pripreme EU za preuzimanje veće uloge na Kosovu u oblasti vladavine prava. Euleks će u potpunosti poštovati rezoluciju 1244 i delovaće pod autoritetom i u statusno neutralnom okviru UN. Raspoređivanje Euleksa širom Kosova će biti sprovedeno uz blisku saradnju sa svim relevantnim zainteresovanim stranama, uzimajući u obzir specifične okolnosti i interese svih zajednica i uz koordinaciju sa UNMIK-om", navodi se u izveštaju generalnog sekretara UN.

Policija

U srpskim sredinama, u početku će biti otvorene policijske stanice i podstanice, pod postojećim sistemom komandovanja i pod nadzorom međunarodne policije, navodi se u izveštaju Ban Ki Muna, koji se odnosi na šest tačaka sporazuma sa Beogradom.

Ban je, takođe, naveo da će najvažniji zvaničnici policije iz redova kosovskih Srba biti imenovani u saglasnosti sa specijalnim predstavnickom generalnog sekretara UN. Tako izabrani zvaničnici, od kojih se očekuje da imaju odgovarajuće iskustvo, će izveštaje podnositi međunarodnoj policiji, preko već postojećeg lanca komandovanja.

Istovremeno, kompletan rad policijskih službi na Kosovu će biti pod "sadašnjim i budućim aranžmanima", odnosno nadzorom međunarodnih zvaničnika koji će biti raspoređeni u svim policijskim stanicama, podstanicama i odeljenjima i koji će biti deo komandne strukture na čijem se čelu trenutno nalazi specijalni predstavnik generalnog sekretara.

Carina

Kosovo će nastaviti da funkcioniše kao jedinstvena carinska celina, ali će međunarodni carinici, u skladu sa rezolucijom 1244, biti raspoređeni na Ulazima 1 i 31 (na administrativnoj granici sa Srbijom).

Ti carinici će raditi u skladu sa procedurama koje su u saglasnosti za Rezolucijom 1244, uključujući i Protokol između carinskih službi Republike Srbije i UNMIK-ove carinske službe, koji se odnosi na saradnju i obostranu pomoć oko poreza na dodatu vrednost i akciza u vezi sa transportom dobara preko administrativne linije.

"Dalja diskusija će biti neophodna između relevantnih strana kako bi dogovorili operativne modalitete, usmerene ka ponovnom otvaranju gorepomenutih carinskih punktova. Taj dijalog će se, takođe, odnositi na raspodelu prihoda od carina na Ulazima 1 i 31, koji treba da idu u korist lokalnih zajednica", naveo je šef UN.

Vladavina prava

Generalni sekretar UN je rekao da je u razgovorima koji su prethodili podnošenju izveštaja postignuta saglasnost da vladavina prava bude sprovedena na čitavoj teritoriji Kosova, kao i da pristup pravdi bude jednak za sve, nevezano za nacionalnu pripadnost.

"Takvi principi idu u prilog koherentnom pravodusnom sistemu...U fazama, lokalne sudije i tužioci će biti imenovani u skladu sa rezolucijom 1244", navodi se u Banovom izveštaju, uz konstataciju da će imenovanje tužilaca i sudija "oslikavati" lokalne zajednice.

Transport i infrastruktura

"Diskusijom se došlo do zaključka da je potrebna bliska saradnja oko najvažnijih infrastrukturnih pitanja, uključujući železnicu, puteve, vodosnabdevanje i snabdevanje električnom energijom. Mnoga od ovih pitanja od vitalnog su značaja za pripadnike svih zajednica i izostanak praktičnih dogovora o saradnji stvara enormne probleme", navodi se u Banovom izveštaju.

Šef UN je, stoga, još ranije naložio specijalnom predstavniku da formira komitet za tehničku koordinaciju, što je i učinjeno, ali komitet nije zabeležio nikakve praktične rezultate.

"Ipak, vlada Srbije je tokom nedavnih diskusija, ponavljajući svoju poziciju u pogledu budućeg statusa Kosova, nagovestila da će učiniti napore kako bi bi ova pitanja bila rešavana na konkretniji način", navodi se u Banovom izveštaju.

Administrativne linije

"Kao što sam ranije izvestio, u skladu sa rezolucijom 1244, Kfor će nastaviti da ispunjava svoj mandat širom Kosova, uključujući poštovanje graničnih linija i uz saradnju sa drugim međunarodnim organizacijama", naveo je Ban Ki-mun.

Većina ostalih pitanja važnih za administrativne granice, kako je naveo generalni sekretar UN, će biti rešavana u okviru tehničkog komiteta za transport i infrastrukturu.

Srpsko nasleđe

Međunarodna zaštita Srpske pravoslavne crkve mora se nastaviti, naveo je Ban Ki-mun, naglašavajući da je dijalog pokazao jedinstvenu podršku principima zaštite kulturnog nasleđa SPC.

"U sadašnjim okolnostima i uzimajući u obzir statusno neutralnu ulogu UN na Kosovu, smatram da je neophodan nastavak dijaloga između Beograda i Prištine, u koji bi bili uključeni i predstavnici SPC, relevantni međunarodni činioci i ostale zainteresovane strane", navodi se u Banovom izveštaju.

Takav proces, prema planu generalnog sekretara UN, trebao bi rezultirati uspostavljanju zaštitnih aranžmana za najznačajnije objekte Srpske pravoslavne crkve, obezbeđenje sigurnosti sveštenika, uključujući i izuzimanje SPC iz sistema naplate poreza na dodatu vrednost. akciza, carina, te definisanje modaliteta za rekonstrukciju objekata i vraćanje predmeta od istorijskog značaja.

Četiri tačke Hašima Tačija

Prištinske četiri tačke, kojima se odbacuje sporazum izmežu Srbije UN, u izveštaju generalnog sekretara UN navedene su u aneksu, bez posebnog komentara.

"Mi, Vlada Republike Kosovo, podržavamo brzo raspoređivanje Euleksa u skladu sa mandatom koji proističe iz Deklaracije o nezavisnosti, Ahtisarijevim planom, Ustavom Kosova, Akcionim planom te pozivom kosovskih institucija da se Euleks rasporedi na Kosovu", navodi se u dokumentu koji su Fridu predali kosovski zvaničnici.

"Kosovske institucije u celini odbacuju plan u šest tačaka", navodi se u drugoj tačci dokumenta.

"Institucije Republike Kosovo će blisko sarađivati sa Euleksom na celoj teritoriji Kosova u skladu sa gore navedenim dokumentima, poštujući suverenitet i teritorijalni intergitet Kosova", navodi se u tom dokumentu.

Na koncu, navodi se i da će "kosovske institucije, kao i uvek, sarađivati sa SAD, EU i NATO".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Savjet sigurnosti UN-a u srijedu o Kosovu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 25.Nov.2008, 23:37

Savjet sigurnosti UN sutra će raspravljati o izvještaju generalnog sekretara UN Ban Ki Moona koji sadrži plan preustroja UNMIK-a i posebne aranžmane za kosovske Srbe. Diplomate petaestočlanog tijela definišu pojedinosti predsj ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

SB UN dao "zeleno svetlo" za Euleks!

Izvor: Mondo, 26.Nov.2008

Savet bezbednosti UN podržao je izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki Muna u kome su iznete preporuke o rekonfiguraciji UNMIK-a i raspoređivanju Euleksa, prema sporazumu sa Beogradom. Ovom odlukom omogućeno je raspoređivanje statusno neutralnog Euleksa na Kosovu i Metohiji.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.