Savet bezbednosti UN usvojio nove sankcije protiv Severne Koreje

Izvor: VOA, 05.Avg.2017, 18:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet bezbednosti UN usvojio nove sankcije protiv Severne Koreje

Savet bezbednosti UN usvojio je nove sankcije Severnoj Koreji, kojima će se za milijardu dolara umanjiti izvoz te zemlje, zbog lansiranja dve interkontinentalne balističke rakete u julu. Rezolucija koju su predložile SAD brani izvor uglja, ruda gvožđa, olova i morske hrane. Takođe se zabranjuje povećanje broja radnika koji dolaze iz Severne Koreje i investiranje u projekte u kojima učestvuje i Pjongjang. „Ne treba da se zavaravamo da smo ovime rešili problem, nismo ni blizu. Severna Koreja postaje sve opasnija“, rekla je ambasadorka SAD u UN Niki Hejli. “Potrebno je da delujemo dalje. SAD će nastaviti da preduzima mere kako bi zaštitila sebe I svoje saveznike”, rekla je Hejli I istakla da će Vašington nastaviti sa zajedničkim vojnim vežbama koje izvodi sa Južnom Korejom.   Pre nego što se u Savetu bezbednosti glasalo o novim sankcijama za Severnu Koreju, SAD su mesec dana pregovarale o nacrtu rezolucije sa Kinom – jednom od glavnih saveznica Pjongjanga. Severna Koreja je pod sankcijama od 2006. zbog razvijanja raketnog I nuklearnog programa.    

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

UN usvojile nove, pooštrene sankcije Severnoj Koreji

Izvor: Beta, 05.Avg.2017

Savet bezbednosti UN jednoglasno je večeras usvojio rezoluciju koja predvidja nove i pooštrene sankcije Severnoj Koreji kojoj će biti uskraćena jedna milijarda dolara godišnjih prihoda.Nove sankcije u oblasti industrije gvoždja, uglja i ribolova, prve su takve sankcije uvedene protiv Pjongjanga...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.