Izvor: Nezavisne Novine, 26.Mar.2017, 14:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savanović: Dugujemo zahvalnost žrtvama koje su život dale za Srpsku

SIJEKOVAC – Ministar rada i boračko–invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izjavio je danas u Sijekovcu da je srpski narod dužan zahvalnost svim žrtvama koje su dale svoje živote u toku odbrambeno - otadžbinskog rata devedesetih godina i tako verifikovale Republiku Srpsku i sve ono što imamo danas.

Savanović je na obilježavanju stradanja srpskih civila u Sijekovcu, kod Broda, rekao da ovaj zločin govori o mržnji i pristupu koji je neljudski i koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << je kroz istoriju nečastan.

"Nečastan je jer je došao od naših komšija sa kojima smo živjeli i sarađivali, a kada im se ukazala prilika, kao što se ukazala devedesetih godina, učinili su to što su učinili u Brodu", rekao je Savanović novinarima.

On je naveo da je potrebno u narednom periodu Republiku Srpsku u ekonomskom smislu jačati, kako bi se napravio okvir za eventualnu odbranu u budućnosti.

Regularne snage Hrvatske, sa paravojnim muslimansko-hrvatskim formacijama iz tadašnje Republike BiH, izvršile su stravične zločine u nekoliko navrata 1992. godine u selu Sijekovac, opština Brod, zvjerski usmrtivši 46 civila, uglavnom žena, djece i staraca.

U prvom ratnom zločinu počinjenom na teritoriji BiH za sat vremena ubijeno je devet osoba, među kojima najviše članova porodica Milošević i Zečević, gdje su ubijeni očevi sa dva, odnosno tri sina.

U Sijekovcu je tokom 1992. godine ubijeno 46 lica, uglavnom žena, djece i staraca, od kojih je najmlađa žrtva bio Drago Milošević /17/, a najstarija Vaso Zečević /77/.

Zapaljeno je 15 kuća, kao i Crkva Svete velikomučenice Marine.

Ova ubistva bila su signal svim Srbima u BiH kakva ih sudbina čeka ukoliko ne budu spremni da brane svoja ognjišta.

Dokazni materijal o ovim zločinima predat je 22. maja 2002. godine haškim istražiocima, dok je Haški tribunal ovaj predmet 2006. godine ustupio Tužilaštvu BiH.

U crkvi u Sijekovcu danas je Svetu arhijerejsku liturgiju služio NJegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom povodom 25 godine od stradanja srpskih civila, prvih žrtava ratnog zločina u BiH, koje su na današnji dan 1992. godine ubili pripadnici regularnih hrvatskih snaga, a nakon toga i parastos.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.