Izvor: Nezavisne Novine, 31.Avg.2016, 14:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šarović: BiH ima potencijala da poveća izvoz u Rusiju za 50 odsto

SARAJEVO - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je danas u Sarajevu da je ruska inspekcija koja je boravila u BiH utvrdila da BiH ima potencijale i mogućnosti za znatno povećanje obima izvoza voća i povrća u Rusku Federaciju.

Šarović je istakao da se u izvještaju ruske strane navodi da BiH raspolaže sa količinom voća i povrća da može povećati izvoz u Rusiju za 50 odsto, u odnosu na ono što je izvezeno u istom periodu prošle godine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << />
On je naglasio da će Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa učiniti sve što je u njegovoj nadležnosti da se otklone nedostaci navedeni u izvještaju ruske inspekcije, da bi što prije bila ukinuta privremena odluka o zabrani uvoza poljoprivrednih proizvoda iz BiH u Rusku Federaciju.

Šarović je naveo da se u izvještaju Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije-Roseljhoznadzora, koja je od 17. do 20. avgusta boravila u BiH, navodi da poljoprivredni proizvođači i poljoprivredna dobra u BiH uzgajaju, a izvoznici u Rusiju izvoze proizvode visokog fitosanitarnog rizika, ne uzimajući u obzir posebnosti ruskih fitosanitarnih zahtjeva.

"Oni naglašavju da inspektori koji vrše fitosanitarnu kontrolu proizvoda pri njihovom uzgoju, pakovanju i izvozu ne uzimaju u obzir posebne fitosanitarne zahtjeve ruske strane jer ne raspolažu sa spiskom štetnih organizama koji imaju značenje karantina za Rusku Federaciju", rekao je Šarović i dodao da je Uprava za zaštitu zdravlja bilja BiH uputila ovaj spisak nadležnim organima entiteta i Brčko distrikta gdje sanitarni inspektori vrše fitosanitarnu kontrolu.

Prema njegovim riječima, ruska strana je konstatovala da se obrasci fitosanitarnih sertifikata u inspektoratima entiteta i kod fitosanitarnih inspektora, posebno u Republici Srpskoj, čuvaju na mjestima dostupnim licima sa strane, a na pečatima nedostaje oznaka da organ koji je izdao fitosanitarni sertifikat pripada BiH.

Šarović je rekao da su ruski inspektori imali i više zamjerki na dvije laboratorije koje su posjetili.

"Uprava BiH za zaštitu zdravlja bilja ne posjeduje centralizovane baze podataka za izdate sertifikate i njihove elektronske kopije i njih ne dobija od dva entiteta i Brčko distrikta. To otežava davanje informacija po hitnom postupku na osnovu zahtjeva ruske strane u vezi sa pitanjima o porijeklu proizvoda sa izdatim fitosanitarnim sertifikatima od BiH koji se uvozi u Rusku Federaciju iz trećih država u odnosu na koje je Rusija uvela uzvratne ekonomske sankcije", rekao je Šarović.

Prema njegovim riječima, ruska strana konstatuje da sve navedeno svjedoči o odsustvu u BiH jedinstvenog centralizovanog sistema za osiguranje fitosanitarne bezbjednosti za proizvode visokog fitosanitarnog rizika namijenjenih za izvoz u Rusku Federaciju.

Šarović kaže da ruska strana smatra da je moguće da se ove pitanja u što kraćem roku prevaziđu i da su ga zamolili da preduzme odgovarajuće mjere za usavršavanje sistema fitosanitarne kontrole tokom proizvodnje i pripreme proizvoda namijenjenih za izvoz u Rusku Federaciju, te da on informiše rusku stranu o tome što prije, da bi zabrana izvoza u Rusku Federaciju mogla što prije biti ukinuta.

Šarović je istakao da će njegovo ministarstvo preduzeti sve da se ispune preporuke ruske inspekcije, odnosno da se u saradnji sa nadležnim entitetskim tijelima obezbijedi da BiH izvozi u Rusku Federaciju voće i povrće prema standardima koje traži ruska strana.

o

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šarović: BiH ima potencijal da za 50 odsto poveća izvoz u Rusiju

Izvor: Capital.ba, 31.Avg.2016

SARAJEVO, Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je danas u Sarajevu da je ruska inspekcija koja je boravila u BiH utvrdila da BiH ima potencijale i mogućnosti za znatno povećanje obima izvoza voća i povrća u Rusku Federaciju. Šarović je istakao da se u izvještaju...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.