Izvor: Blic, 02.Maj.2016, 07:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šarlatan ili GENIJE: Italijanski doktor tvrdi da je može da TRANSPLANTUJE GLAVU

Ideje o transplantaciji glave postoje već nekoliko decenije unazad, ali niko za sad nije uspeo da zaista presadi glavu jednog ljudskog bića na drugo. Dok mnogi tvrde da to nije ni moguće, doktor Serđio Kanavaro tvrdi da jeste i ne samo to. On ima i konkretan plan, pa čak i volontera.

Селигер pic.twitter.com/m7OCGSeYgi

Plan koji je javnosti predstavio pre tri godine zainteresovao je Valerija Spiridonova, 31-godišnjeg ruskog menadžer u oblasti razvoja softvera. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Valeri pati od Verdnig-Hofmanove poremećaja zbog kog gubi mišiće. Za njegovo stanje nema leka, a kako mu se situacija svakog dana pogoršava tako je odlučio da pokuša da dobije novo telo ovom neobičnom operacijom. Kanavero poredi Spiridonovu spremnost da se upusti u jedan ovakav poduhvat sa smelom odlukom kosmonauta Jurija Gagarina da postane prvi čovek koji putuje u svemir 1961. godine.

- Morate da shvatite da nemam mnogo izbora. Ako ne iskoristim ovu šansu, očekuje me tužna sudbina. Stanje mi se sa svakim danom sve više pogoršava. Moja odluka je konačna i ne nameravam da promenim mišljenje - rekao je Spiridonov i dodao da iako se pomalo plaši operacije , deluje mu jako zanimljivo.

Turin: Der Neurochirurg Dr. Sergio Canavero hat wil den Kopf eines Menschen transplantieren. http://t.co/H5g2hsz0Qi pic.twitter.com/p75QWRCwwD

Međutim, ova operacija nikada nije izvedena, a mnogi smatraju i da moguća i da su Kanaverovi planovi zapravo nerealane želje. Štaviše, italijanskog neurohirurga u medicinskim krugovima pogrdno nazivaju „doktorom Frankenštajnom“ i njegove ideje nazivaju čistom fantazijom.

- Mislim da je šarlatan, neznalica i da samo hoće promociju, kaže Artur Kaplan, osnivač Odseka za bioetike na Medicinskom fakultetu njujorškog univerziteta.

Međutim, Kanavero veruje da u svetu u kome se svakodnevno transplantuju srca, pluća, bubrezi, materice i drugi organi, moguće je presadili i ljudsku glavu. Prema njegovom rečima, kompletna tehnika neophodna za operaciju već postoji. Još 1970. godine američki neurohirurg doktor Robert Beli sproveo je prvu uspešnu transplantaciju glave na majmunima. Majmun kome je glava transplantovana živeo je samo nekoliko dana.

pic.twitter.com/nX6PrGaNWI

- Postoji više lekara koji žele da učestvuju, a za finansiranje želim da pridobijem fondaciju Bila Gejtsa - rekao je Kanavero, naglasivši da želi da operiše u Americi ili, ako bi bilo zabranjeno, onda u Kini.

Kanavero je svoj plan predstavio u junu 2013. godine. On podrazumeva operaciju koja bi trajala 36 sati, koštala oko 20 miliona dolara i u kojoj bi učestvovalo najmanje 150 ljudi, uključujući lekare, medicinskih sestare, tehničare, psihologe i inženjere virtuelne realnosti.

U specijalno opremljenim operacionim salama, dve hirurške ekipe će raditi istovremeno - jedna na Spiridonovu, a druga na telu donatora, koji se bira od pacijenata čiji je mozak mrtavi čiji us organi zdravi.

#Greffe, #SergioCanavero https://t.co/sY0vcCACjQ pic.twitter.com/9hp0YNz5kE

Glave davaoca i pacijenta bi istovremeno bile odsečene pomoću veoma oštrog sečiva. Spajanje glave pacijenta i tela davaoca, odnosno dva kraja kičmene moždine, biće izvedeno pomoću polietilen glikola, koji doktor Kanavero naziva “čarobnim sastojkom”. Pre nego što pacijent bude uveden u stanje kome, biće obavljeno spajanje krvnih sudova i mišića.

U komi bi trebalo da ostane četiri nedelje, kako se ne bi pomerao i kako bi glava i telo pravilno srasli. Doktor Kanavaro čka veruju da će pacijent nakon što se porbudi biti sposoban da se kreće, ima osećaj na licu, pa čak i da govori istim glasom. Da bi se sprečilo odbacivanje novog tela, pacijent će dobijati imunosupresante.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.