Sanader na putu za Hrvatsku

Izvor: RTS, 18.Jul.2011, 20:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sanader na putu za Hrvatsku

U toku ekstradicija bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera iz Austrije. Nekadašnji prvi čovek hrvatske vlade mogao bi već večeras, oko 21 sat, da bude smešten u zagrebački zatvor Remetinec, javljaju hrvatski mediji.

Pozivajući se na austrijske izvore, hrvatski mediji navode da će bivši premijer Ivo Sanader večeras biti izručen Hrvatskoj i da bi oko 21 sat mogao da bude u zatvoru Remetinec u Zagrebu. Slovenački list 24 sata saznaje da je Sanader već na >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << putu za Hrvatsku, a austrijska policija će ga, navodno, predati slovenačkoj policiji koja će ga prevesti do granice sa Hrvatskom.

Detalji o načinu na koji će bivši premijer biti izručen čuvani su u tajnosti, pa ni Sanaderov advokat Goran Šuić nije dobio nikakvu zvaničnu informaciju o ekstradiciji njegovog klijenta.

Zbog niza optužbi koje mu se stavljaju na teret, mnogi u Hrvatskoj očekuju odgovore na brojna pitanja i razrešenje mnogih afera koje su izbile posle odlaska bivšeg premijera s vlasti pre nešto više od dve godine.

Sanader je najpre zatražio zaštitu od Austrije, navodeći da se protiv njega u Hrvatskoj vodi politički, a ne sudski postupak, međutim, početkom jula nekadašnji prvi čovek hrvatske vlade povukao je žalbu na odluku o izručenju.

U julu se navršilo tačno dve godine od kako se Sanade povukao sa mesta predsednika hrvatske vlade. Ostao je u žiži medijske pažnje, jer se u nekoliko navrata vraćao u politiku, ali i napuštao zemlju, što je pobudilo špekulacije o mogućem bekstvu.

Na dan kada je za raspisana poternica, Sanader je privatnim automobilom prešao u Sloveniju, a zatim u Austriju.

(Ne)očekivano hapšenje u Austriji

SMS porukama Sanader je uveravao javnost u Hrvatskoj da nije u begu, već na poslovnom putu i da će se odazvati pozivu po povratku iz Amerike.

Već sledećeg dana, planove o službenom putu poremetila je austrijska policija uhapsivši ga na autoputu na osnovu hrvatske poternice.

Bivši premijer tereti se za zloupotrebu položaja i ovlašćenja u više slučajeva. Istražuje se njegova uloga u slučaju "Fimi medija", u slučaju nezakonitog poslovanja Hrvatske elektroprivrede, kao i u slučaju uzimanja provizije od 3,5 miliona kuna (oko pola miliona evra) tokom pregovora sa Hipo bankom o davanju kredita Hrvatskoj.

U međuvremenu, protiv njega se vodi istraga i u Austriji, zbog sumnje u pranje novca. Ivo Sanader je u austrijskom zatvoru već sedam meseci.

Osim brojnih optužbi, policija je imala pune ruke posla sa Sanaderovom imovinom.

Istražitelji su dva dana popisivali i iznosili kolekciju umetničkih dela iz Sanaderove kuće u Zagrebu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ivo Sanader na putu ka Zagrebu

Izvor: Blic, 18.Jul.2011

ZAGREB - Bivši premijer Hrvatske Ivo Sanader, koga hrvatsko pravosuđe tereti za korupciju, večeras će biti izručen Hrvatskoj iz Austrije gde je bio u pritvoru, javili su hrvatski elektronski mediji...Prema navodima medija koji se pozivaju na austrijsku agenciju APA, Sanader je trenutno na putu iz...

Nastavak na Blic...

Sanader na putu za Hrvatsku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Jul.2011

ZAGREB -..Policijska kolona s bivšim hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom, koji će večeras biti izručen Hrvatskoj, ušla je u Sloveniju, odakle će nastaviti put prema prelazu Bregana, izvestila je hrvatska Nova TV, dodajući da je na tom prelazu spremno nekoliko "vozila varalica", kako bi bilo otežalo...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Sanader izručen Hrvatskoj

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 18.Jul.2011

Bivši hrvatski premijer dopremljen je u 21.50 u Okružni zatvor Remetinec u Zagrebu. Iako protiv bivšeg premijera i bivšeg neprikosnovenog šefa HDZ-a nije podignuta još nijedna optužnica, on je osumnjičenik u pet postupaka.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Bivši hrvatski premijer na putu ka Zagrebu

Izvor: Studio B, 18.Jul.2011

Bivši premijer Hrvatske Ivo Sanader, koga hrvatsko pravosuđe tereti za korupciju, večeras će biti izručen Hrvatskoj iz Austrije gde je bio u pritvoru, javili su hrvatski elektronski mediji. ..Prema navodima medija koji se pozivaju na austrijsku agenciju APA, Sanader je trenutno na putu iz Salcburga...

Nastavak na Studio B...

Sanader na putu za Hrvatsku

Izvor: Politika, 18.Jul.2011

ZAGREB, BEČ – Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader trebalo bi večeras oko 21 sat da stigne u zagrebački zatvor Remetinec, gde će prenoćiti, navode hrvatski elektronski mediji, pozivajući se na izveštaje austrijske agencija APA...Sanader bi u Hrvatsku trebalo da stigne onako kako je i pobegao...

Nastavak na Politika...

Konačno u rukama hrvatskog pravosuđa: Ivo Sanader proveo prvu noć u Remetincu

Izvor: Cafe.ba, 19.Jul.2011, 11:27

Ivo Sanader se vratio u Hrvatsku preko graničnog prijelaza Bregana kuda je i pobjegao, a deset minuta prije 22 sata doveden je u zatvor u Remetincu. Primopredaja bivšeg premijera na Bregani trajala je nekoliko minuta, a zatim su dvije kolone sigurnosnih automobila krenule prema zatvoru - jedna prava...

Nastavak na Cafe.ba...

Pranje ruku od Sanadera

Izvor: Deutsche Welle, 19.Jul.2011

Još dok se nagađalo da li će bivši hrvatski premijer Ivo Sanader uspeti da spreči svoje izručenje Hrvatskoj, u hrvatskoj javnosti se govorilo da se Sanader neće libiti da udari na svoje bivše stranačke kolege.

Nastavak na Deutsche Welle...

Burni život Ive Sanadera

Izvor: S media, 19.Jul.2011

Privatni život Ive Sanadera ispunjen je kontradikcijama i nikako se ne može reći da se radi o profilu jednog prosečnog političara. ..Niko ko je poznavao Ivu Sanadera pre dvadesetak godina nije mogao ni zamisliti da se nalazi u društvu budućeg premijera samostalne hrvatske države, a kamoli još...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.