Sabor na Kadibogazu

Izvor: RTS, 25.Jul.2016, 15:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sabor na Kadibogazu

Na graničnoj liniji između knjaževačkog sela Novo Korito i bugarskog sela Salaš održan je 16. Sabor na Kadibogazu. Ovu privredno-turističku manifestaciju, osnovanu 1925. godine, obnovile su pre šesnaest godina bratske opštine Knjaževac i Belogradčik i od tada je zajedno organizuju. Dok traje Sabor, otvara se granica na Kadibogazu, a za prelazak je potrebna samo lična karta.
Žitelji naselja sa >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << bugarske i srpske strane Stare planine i mnogobrojni posetioci iz okolnih gradova, otvorenu granicu  na Kadibogazu koristli su za susrete, druženje, trgovinu i zabavu.

Agel Cvetanov iz Montane više od deset godina redovno dolazi na sabor. Prodaje slatkiše i kaže Srbi najviše kupuju alvu. I supružnici Boris i Katja iz Haskova dolaze godinama na sabor. Zadovoljni su pazarom i smatraju da bi otvaranje malograničnog prelaza na Kadibogazu omogućilo bolju saradnju naroda u tom području. Sa tim se slaže i Ljubomir Milenković iz Bora, koji na manifestaciju dolazi redovno.

Sabor svake godine poseti dvadesetak hiljada ljudi. "Bugari dolaze tokom ziske sezone i dragi su naši gosti. Ovaj sabor nam je važan jer pruža priliku da im predstavimo i letnje turističke potencijale našeg kraja", kaže Boban Marković, direktor TO Knjaževac.
Od obnove sabora 2000. godine bratske opštine Knjaževac i Belogradčik zalažu se da se na Kadibogazu otvori malogranični prelaz.
"Iako nas nijedna granica ne može razdvojiti, ipak bi granični prijelaz itekako olakšao funkcionisanje ne samo žitelja opština Knjaževac i Belogradčik, nego i čitavih regiona sa jedne i sa druga strane granice", ističe Milan Đokić, predsednik Opštine Knjaževac.
"Ovaj međunarodni sabor svakako ne može da reši velike državne ili finansijske probleme, ali bez obzira na to on je veoma važan jer omogućava kontakte među ljudima, stvara trajna prijateljstva i razvija komunikaciju", smatra Boris Nikolov, predsednik Opštine Belogračik.
Međudržavni sporazum o otvaranju malograničnog prelaza potpisan je 2007. godine, 2014. zvanično su počeli i radovi na realizaciji tog projekta, ali se do danas još nije odmaklo dalje od početka.
Organizatori Sabora su i ovog leta ponovili poziv rukovodstvima obe države da ubrzaju otvaranje graničnog prelaza za dobrobit meštana u naseljima sa obe strane Stare planine, u blizini granice na Kadibogazu.
rts.bor@rts.rs
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.