Izvor: Radio Slobodna Evropa, 24.Okt.2014, 15:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sabor izmijenio Zakon o izboru predsjednika Hrvatske

Saborska većina, uprkos protivljenju HDZ-a, SDSS-a i većine zastupnika nacionalnih manjina, izmijenila je Zakon o izboru predsjednika Republike Hrvatske.

HDZ-ovi zastupnici su u trenutku glasanja napustili sabornicu, protestujući zbog izmjene izbornog zakona dva mjeseca prije predsjedničkih izbora.

Gordan Jandroković (HDZ) je ocijenio da je izmjena Zakona o izboru predsjednika Republike dva mjeseca prije izbora licemjerna, nekorektna prema građanima i opoziciji i da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << predstavlja korak unazad u demokratizaciji političkog života u Hrvatskoj.

Slično misli i Milorad Pupovac (SDSS), koji je rekao kako ne razumije zašto je nužno dva ili tri mjeseca prije izbora kršiti važno načelo, koje je pretpostavka jamstva stabilnosti i predvidivosti izbornog sistema.

Peđa Grbin iz vladjućeg  SDP ponovio je da se zakon mijenja radi usklađivanja s Ustavom i uređivanja pravila medijskog praćenja kampanje. Podsjetio je da će izborna šutnja po danas izmijenjenom zakonu trajati do zatvaranja birališta, umjesto do ponoći.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Povezane vesti

UZBUNA U HRVATSKOJ: SDP promenio Zakon o izboru predsednika, HDZ napustio Sabor!

Izvor: Kurir, 24.Okt.2014

I manjinske stranke protiv promena izbornog zakona. Milorad Pupovac: Ne razumem zašto je neophodno da se dva ili tri meseca uoči izbora krši važno načelo koje je garant stabilnosti?..ZAGREB - Hrvatski sabor je prihvatio izmene Zakona o izboru predsednika Republike uprkos protivljenju HDZ-a, SDSS-a...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.