SVI USLOVI ISPUNJENI: U Briselu sve spremno za otvaranje Poglavlja 26

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Jan.2017, 14:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SVI USLOVI ISPUNJENI: U Briselu sve spremno za otvaranje Poglavlja 26

Moguća otvaranja i poglavlja 20 i 29

Ambasadori zemalja članica EU potvrdili su danas da su ispunjeni svi uslovi za otvaranje poglavlja 26 u pregovorima Srbije i EU, a ostaje da se vidi kada će biti organizovana sledeća Međuvladina konferencija na kojoj će biti otvoreno ovo, a možda i još neka poglavlja.

Stalni predstavnici svih 28 zemalja članica, uključujući i Hrvatsku, bez rasprave su danas potvrdili odluku o otvaranju poglavlja 26 koje se odnosi na obrazovanje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i kulturu.

U Savetu EU je rečeno da su sada ispunjene sve potrebne procedure za otvaranje novog poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije.

- Još ostaje da se vidi kada će biti organizovana Međuvladina konferencija i koliko će poglavlja tom prilikom biti otvoreno”, izjavio je neimenovani zvaničnik Saveta EU zadužen za proširenje.

Agencija u diplomatskim izvorima u Briselu saznaje da malteško predsedavanje u komunikaciji sa zemljama članicama trenutno razmatra zakazivanje Međuvladine konferencije sa Srbijom za kraj februara odnosno početak marta.

Navodi se da bi Srbija tada mogla da pored potvrđenog poglavlja 26 otvori bar još jedno poglavlje.

U krugovima bliskim pregovaračkom timu Srbije saznaje se da je pored poglavlja 26 koje se odnosi na kulturu i obrazovanje, Srbija spremna da "što pre" otvori poglavlja 20 - preduzetništvo i industrijska politika i 29 - carinska unija.

Iz Beograda poručuju da se intenzivno radi i na ispunjavanju uslova za otvaranje poglavlja koje se odnosi na usklađivanje zakonodavstva u oblasti intelektualne svojine, privrednih društava, ribarstva i finasijskih i budžetskih odredbi.

Plan EU je, kako se nezvanično može čuti u Briselu, da se ove godine u pristupnim pregovorima sa Srbijom otvori šest ili sedam poglavlja raspoređenih na najmanje tri pristupne konferencije.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.