SVE KRIMINALNE RADNJE MILOVANA STANIŠIĆA

Izvor: Press, 27.Nov.2015, 11:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SVE KRIMINALNE RADNJE MILOVANA STANIŠIĆA

Krajem oktobra 2014. godine, kao što smo već pisali, Skupština akcionara Komercijalne banke izabrala je novi UO. Na čelo Upravnog odbora tada je postavljen prof. dr Milovan Stanišić, vlasnik privatnog Univerziteta „Singidunum“.

foto:Milovan Stanišić
I tu ne bi bilo ničeg neobičnog, da se – ovim postavljenjem – ne nastavlja „bankarski kriminal“, pošto je na čelo Komercijalne >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << banke došao čovek sa preko 15 krivičnih prijava, uglavnom za prevaru (namerno teranje preduzeća u stečaj, falsifikovanje službenih dokumenata, podmićivanje poštara, otimanje fakulteta uz pomoć falsifikovane dokumentacije, itd.). Stanišić ima i dve pravosnažne presude na tri meseca zatvora, uslovno na godinu dana, ali je, takođe podmićivanjem, uspeo da izbegne zatvor. I takav „finansijski stručnjak“ je – za samo nekoliko meseci na čelu Komercijalne banke – uspeo da ovu, do njegovog dolaska, zdravu banku – ruinira do toga, da će je uskoro preuzeti nemački fond. Milovan Stanišić, inače dokazano sklon nezakonitim radnjama i beskrajno „alav na pare“, osmislio je kako da, preko filijale ove banke u Vranju – „pere“ novac uzajamnim „pozajmicama“ banka-klijenti i klijenti-banka. Klijenti su nekada bili i „specijalni klijenti“, pa naši izvori bliski delu rukovodstva ove banke, tvrde da se „šuška“ da su pare „prane“ i za ljude iz Šarićevog najbližeg okruženja. Posle našeg pisanja, pre nekoliko meseci, Stanišić je „sklonjen“ sa mesta predsednika UO ove banke.
Milovan Stanišić je, na prevaru, oteo fakultet i profesoru Milanu Stamatoviću i profesoru Nebojši Šarkiću, a uz pomoć falsifikovane dokumentacije i podmićivanja poštara. Poštar je završio u zatvoru, a Stanišić se izvukao, kako se predpostavlja, podmićivanjem sudije.
Istražnim organima je sumnjiv i način, na koji je Stanišić došao do zgrade u Danijelovoj ulici, a terajući u stečaj neka društvena preduzeća, koja su radila u toj zgradi. U malverzaciju je bilo uključeno i njegovo preduzeće „Stanišić Audit“, koje je vršilo procenu vrednosti zgrade!!! Isto se sada dešava i sa Stanišićevom namerom da kupi zgradu „Prokupca“. I ovog puta procenu zgrade vrši pomenuto preduzeće! Kriminalu nikada kraja.
Istražni organi su, poslednjih meseci, zaokupljeni i kriminalnim radnjama, koje se dešavaju na Stanišićevom Univerzitetu „Singidunum“. Naime, ovaj prevarant, koji u životu ništa nije uradio na pošten način, bukvalno je prodavao diplome studentima iz Libije, upisujući ih na studije bez uvida u njihovo prethodno školovanje i omogućavajući im da, za samo par nedelja, steknu diplomu ovog univerziteta. Na ovaj, nezakoniti način, sumnja se da je zgrnuo veliku količinu novca. Istraga ovih kriminalnih radnji, još uvek je u toku. Inače, Univerzitetu „Singidunum“ zabranjeno je da dalje upisuje studente iz Libije, na izričito traženje ambasade ove zemlje u Beogradu!
Milovan Stanišić je direktno umešan u korupciju u visokoškolskom obrazovanju. Podmićivanjem članova i čelnika Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta (KAPK), kao i rukovodstva Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje (NSVO). Stanišić je, na svom „Singidunumu“ fiktivno zaposlio tadašnjeg predsednika NSVO, profesora Srđana Stankovića, kako bi mu, u vidu plate, plaćao za „usluge“, koje mu je ovaj činio u procesu akreditacije „Singidunuma“. U isto vreme, Stanišić je „zaposlio“ i Nebojšu Janićijevića, profesora sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu, koji je, u to vreme – bio podpredsednik KAPK-a!!! Da korupciji nema kraja, kao i beskrupuloznosti ovog prevaranta, pokazuje i činjenica da je zaposlio i profesora Endre Papa, samo dve nedelje, pošto je ovaj postao predsednik Komisije za akreditaciju, u prethodnom sazivu!!! Ovim kriminalno-korupcijskim radnjama Stanišić je obezbedio munjevitu akreditaciju svog Univerziteta „Singidunum“, (za samo 6 nedelja), kao i opstruiranje akreditovanja drugih, konkurentskih, privatnih univerziteta!!!  
Sumnja se da Milovan Stanišić, na razne načine, utiče i na rad Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta u novom sazivu, pa nadležni organi neprekidno nadziru rad ove komisije i njenog predsednika profesora Ćemala Doličanina. Inače, Doličanin je, u periodu 2005-2010, bio član i Komisije za akreditaciju i NSVO, pa su, iz tog perioda, ostale neke sumnje, koje ćemo potvrditi ili odbaciti, kada dođemo do izjava svedoka iz tog vremena ili kada dođemo do relevantne dokumentacije. Naši novinari i saradnici intenzivno rade na tome.
Na kraju, da zaokružimo kriminalnu biografiju Milovana Stanišića podacima da je, pre desetak godina, eksplodirala bomba ispod njegovog automobila, kako se predpostavlja, zbog neraščišćenih računa sa zelenašima, od kojih je pozajmljivao novac. Takođe, pre nekoliko godina, obijena mu je kuća kod Novog groblja, odakle su pljačkaši odneli nakita i gotovine, u vrednosti od skoro pola miliona evra. Pre nego što je hteo da prijavi krađu, Stanišić je otišao kod tadašnjeg visokog funkcionera MUP-a Srbije, po savet, nudeći mu kontrauslugu, da mu zaposli ženu (kao što je, na primer, kao kontrauslugu – zaposlio i ženu tadašnjeg rektora Beogradskog univerziteta, Branka Kovačevića). Savet pomenutog funkcionera bio je da krađu ne prijavljuje, pošto bi morao da objašnjava poreklo tolikog novca i dragocenosti. Stanišić ga je poslušao.



 

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.