SRS: Šešelju loše, ne dolazi u stranku

Izvor: Mondo, 02.Jun.2015, 17:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRS: Šešelju loše, ne dolazi u stranku

Stanje zdravlja predsednika SRS i haškog optuženika, Vojislava Šešelja, pogoršano je i on dva dana nije dolazio u stranku, izjavio je danas član predsedničkog kolegijuma te partije Miljan Damjanović.

Foto: Beta, Emil Vaš

On je FoNetu rekao da su ove nedelje otkazane sve aktivnosti Šešelja.

Damjanović nije mogao da kaže o čemu je reč i najavio je da će se stranka narednih dana oglasiti.

Haški tribunal je od Srbije zatražio da Šešelja, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << optuženog za ratne zločine, koji je pušten na privremenu slobodu zbog zdravstvenog stanja, u najkraćem roku vrati u pritvorsku jedinicu u Ševeningenu.

Predstavnik Vlade Srbije Saša Obradović zatražio je od Žalbenog veća Haškog tribunala da ga sasluša i potom se izjasni da li je za povratak Vojislava Šešelja potreban nalog za hašpenje.

Nalog je prema našem Zakonu o saradnji sa Haškim tribunalom neophodan za pokretanje postupka izručenja.

Obradović je danas potvrdio Tanjugu da je podnesak kojim se traži zakazivanje rasprave po tom pitanju podnet Tribunalu i izrazio očekivanje da će rasprava biti održana u roku od desetak dana.

Do tada, Šešelj ostaje na slobodi u Srbiji pod uslovima koje mu je odredilo pretresno veće Haškog tribunala koje ga je pustilo na privremenu slobodu u novembru prošle godine, osim ako ne odluči da izmeni svoju odluku i da se dobrovoljno vrati u pritvor Haškog tribunala.

Početkom prošle sedmice Srbija je dobila odluku Žalbenog veća od 22. maja, kojom je naložen povratak Šešelja u pritvor u Hagu, ali ne i nalog za hapšenje, bez kojeg u Srbiji ne može da se pokrene postupak izručenja.

Šešelj je pušten na privremenu slobodu u novembru prošle godine nakon 12 godina provedenih u pritvoru.

Na insistiranje glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca, Žalbeno veće je naložilo Vladi Srbije da ga uhapsi do 26. maja, ili u što kraćem roku nakon toga.

Šešelj ne želi dobrovoljno da se vraća u haški pritvor, u koji je 2003. godine doborovljno otišao i još uvek čeka prvostepenu presudu.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.