SPC gejevima: Paradirajte, ali o svom trošku

Izvor: Mondo, 23.Sep.2014, 11:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPC gejevima: Paradirajte, ali o svom trošku

Srpska crkva i ove godine je osudila održavanje Parade ponosa, koju vidi kao "besprizorni skup" nametnut Srbiji i Beogradu. MUP: Obezbedićemo skup, ako ga bude. Ombudsman: Dizanje medijske prašina

Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije/ Ognjen Stevanović

"Imate pravo da paradirate, ali samo o svom trošku i trošku svojih nalogodavaca, ma kako se oni zvali, kako za paradu, tako i za obezbeđenje, no ne o trošku Srbije - bombardovane, razorene, moralno i ekonomski >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << osakaćene, osiromašene, poplavljene, na stub srama prikovane", navodi se u saopštenju SPC, koje je potpisao patrijarh Irinej. "Danas": Izveštaj iz Brisela negativan, ako ne bude Prajda

Beograd će se naći na udaru žestokih kritika Brisela i država članica Evropske unije ukoliko ni ove godine ne bude održana Parada ponosa, piše današnji list ''Danas'' pozivajući se na diplomatske izvore iz Berlina. Prema tim izvorima, u slučaju neodržavanja Prajad "bez svake dileme, kritika će biti otvorena i jasna, što će se odraziti i na predstojeći izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije na putu ka EU''.

 Da li zbog "suštinski apsurdnog paradiranja" država treba da u trenutnoj nemaštini troši milione za obezbeđenje "šačice sugrađana" i njihovih gostiju za paradu od nekoliko stotina metara u centru Beograda, pita SPC.

"Ovih dana se ponovo nasilno nameće besprizorna gej parada Beogradu i Srbiji. Organizatori ovakvog paradiranja i njihovi mentori iz Evrope ne žele da izvuku pouku iz onoga što su prouzrokovale prethodne parade", ističe patrijarh i upozorava na sve opasnosti koje parada može da izazove "na obe strane".

Prethodne parade su, kako se dodaje, izazvale otpor ogromne većine građana, nemire i izazivanje agresivnosti, buđenje rušilaštva i destruktivnosti kod nekih slojeva društva, posebno mlađih...

SPC je upitala organizatore i učesnike parade da li se zaštita njihovih privatnih prava sme i može ostvarivati "ponižavanjem i gaženjem moralnih osećanja ogromne većine čovečanstva".

"Ako je gej seksualno opredeljenje opravdano i treba ga propagirati, na osnovu čega to isto ne važi i za pedofiliju, masovno raširenoj u zapadnom svetu, incest... Po čemu je njihovo pravo manje pravo od takozvanog prava vaše seksualne (dez)orjentisanosti", navodi SPC.

SPC učesnike skupa pita i "zar ste toliko zaslepljeni svojom pohotom i egoizmom" da vam ne smeta stavljanje celog državnog aparata u svoju službu i velike neosnovane troškove organizacije parade.

"Samo vaše nastojanje da svoje parade nazivate parade ponosa, ne svedoči li nesigurnost vaše savesti u ispravnost vašeg opredeljenja i načina življenja", navodi patrijarh.

Takođe, organizatore SPC pita da li paradom pokušavaju da nametnu svoj stil življenja drugima "naročito neiskvarenoj deci i neiskusnoj omladini" zbog čega su, kako se navodi, s punim pravom zabrinuti njihovi roditelji i vaspitači.

MILIČKOVIĆ: OBEZBEDIĆEMO PRAJD, UKOLIKO GA BUDE

Ministarstvo unutrašnjih poslova će, uprkos najavljenom štrajku Nezavisnog sindikata policije (NSP), obezbediti održavanje šetnje tokom Parade ponosa, ukoliko Vlada donese odluku da se ta manifestacija održi.

"Obezbedićemo minimalni proces rada, što je naša zakonska obaveza isto kao što nam je zakonska obaveza da se Parada ponosa održi, ukoliko Vlada tako odluči", izjavio je danas državni sekretar MUP-a Milosav Miličković.

On je rekao da će MUP sigurno obezbediti taj skup "onako kako rade ozbiljne države u savremenom i demokratskom društvu, kakvo je naše".

Miličković je istakao i da štrajk Nezavisnog policijskog sindikata neće uticati na ishod eventualnog održavanja Parade ponosa.

"Lično mislim da će Prajd biti održan, jer nema razloga da ga ne bude, ali odluku o tome donosi Vlada", rekao je on novinarima na Beogradskom sajmu.

OMBUDSMAN: PARADA - SKRETANJE PAŽNJE SA SUŠTINSKIH PROBLEMA

Zaštitinik građana Saša Janković rekao je danas da je potpuno neverovatno što se u Srbiji svake godine ponavlja pitanje da li će biti Parade ponose ili ne, što je, kako je rekao neka vrsta maskiranja i skretanja pažnje, otklon političkog establišmenta od rešavanja suštinskih problema.

Pitanje Prajda i uopšte LGBT populacije Brisel je identifikovao kao jednu od prelomnih tačaka za Srbiju i uzeo ga kao jedan od indikatora napretka poštovanja ljudskih prava, ali postavlja se pitanje da li mi želimo da ih poštujemo zbog Brisela ili zbog poštovanja samog standarda ljudskih prava, rekao je Janković.

"To pitanje je rešeno, bar bi trebalo da bude rešeno, propise imamo, imamo vladavinu prava", podseća Janković.

Kako je rekao, na šta to liči da neko bude žrtva zbog različitosti.

"Ne mislim da je u pitanju problem svesti ljudi, mada u jednom delu postoji i to, ali je više "političkog establišmenta koji beži od suštinskih problema koji su teško rešivi.

Toga svega, kako je naveo, ne bi bilo da naši političari kažu da će svi biti na Prajdu, jer je u pitanju vladavina prava, jer su u pitanju ljudska prava.

"Ova zemlja je pred ozbiljnim izazovima, građani imaju niz problema čije rešenje čekaju, ovo je bacanje prašine u oči i čitava debata se zbog toga otvara o tome", rekao je ombusman.

I nije, kako je to rekao, samo to pitanje stanja bezbednosti, oko čega se stalno vodi rasprava - to je, za one koji gledaju sa strane, i političko pitanje zbog onih koji koketiraju sa nasiljem, koji mere šta je popularnije, pa će tako raditi. To je, prema njegovom mišljenju, klasična krađa vremena i energije.

On je podsetio da postoje neke druge grupe koje su svoj identitet izgradile na agresiji prema LGBT populaciji i nije tajna da su neke do tih grupa u određenim mometnima bile od koristi državi i da su povezane indirektno ili direktno sa organizacijama, sportskim klubovima u čijim upravama sede državni predstavnici.

Građane ne interesuju ralozi već rešenje, rekao je Janković.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

SPC poručila organizatorima Parade ponosa: Paradirajte, ali o svom trošku!

Izvor: 24sata, 23.Sep.2014

Srpska pravoslavna crkva i ove godine je protiv i osuđuje održavanje Parade ponosa, koju vidi kao "besprizorni" skup nametnut Srbiji i Beogradu, i poručuje da njeni učesnici imaju pravo da paradiraju, ali samo o svom i trošku svojih nalogodavaca...- Imate pravo da paradirate, ali samo o svom trošku...

Nastavak na 24sata...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.