SPC: Ruganje karikaturama je nedopustivo nasilje

Izvor: Mondo, 10.Jan.2015, 17:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPC: Ruganje karikaturama je nedopustivo nasilje

Ruganje istorijskim ličnostima koje su formirale verski identitet stotina miliona savremenika nalazi izvan granica zakonom zajamčene slobode izražavanja i apsolutno je nedopustivo, tvrdi SPC.

Foto: MONDO, Petar Stojanović

Portparol Srpske pravoslavne crkve (SPC) bački episkop Irinej izjavio je danas da su neki naši elektronski i štampani mediji preneli karikaturalne prikaze islamskog proroka Muhameda, ne vodeći računa o tome da na taj način najgrublje vređaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << verska osećanja i ubeđenja naših sugrađana islamske vere. Solidarni sa islamskim vernicima

Irinej se obratio islamskim vernicima i poručio im da izražava solidarnost sa njima i da ih uverava da vernici SPC, čija verska osećanja su u pojedinim medijima na isti ili sličan svetogrdni način izložena ponižavajućim prikazima, ni na koji način ne odobravaju takvo shvatanje slobode stvaralaštva i prirode sekularnog društva.

Ti mediji, kako je rekao, na taj način nehotice ili iz elementarnog neznanja, što ih ne oslobađa odgovornosti, podstiču netrpeljivost, pa i otvoreno neprijateljstvo prema pripadnicima muslimanske vere, odnosno islamske zajednice.

Portparol SPC je ocenio da se ruganje istorijskim ličnostima koje su formirale verski identitet stotina miliona naših savremenika nalazi izvan granica zakonom zajemčenog slobodnog izražavanja i da je apsolutno nedopustivo.

Pozivamo poslenike naših medija da odmah prestanu sa ovakvim duhovnim nasiljem i da poštuju verska osećanja svih građana, poručio je Irinej.

Na provokacije ove vrste mi reagujemo Hristovom molitvom:

Oče, oprosti im jer ne znaju šta čine! i molitvom prvog mučenika novozavetne Crkve, svetog arhiđakona Stefana: Bože, ne uračunaj im ovo u greh, rekao je bački episkop Irinej je istakao i da čitav civilizovani svet osuđuje gnusni napad u Parizu u kome su teroristi na radnom mestu ubili 12 ljudi.

Zajedno sa pravoslavnim srpskim narodom izražavamo saučešće njihovim porodicama i upućujemo molitve Gospodu za pokoj duša postradalih, rekao je Irinej.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SPC upozorava medije: Ne objavljujte blasfemične karikature proroka Muhameda

Izvor: Blic, 10.Jan.2015

Srpska pravoslavna crkva osudila je danas "gnusni" teroristički napad u Parizu kada je ubijeno dvanest ljudi i izrazila saučešće porodicama nastradalih, ali i pozvala medije u Srbiji da ne prenose blasfemične karikature islamskog proroka Muhameda jer time "najgrublje vređaju verska osećanja" sugrađana...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.