Izvor: B92, 14.Dec.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SMENJEN DIREKTOR "KOLUBARE", FUNKCIONER DSS

Beograd -- Upravni odbor "Elektroprivrede Srbije" smenio je Vladana Jovicica sa mesta direktora Javnog preduzeca Rudarski basen "Kolubara" i imenovao na tu funkciju Slobodana Djerica. Direktor Direkcije za eksploataciju uglja EPS Jelenko Micic izjavio je za B92 da promena rukovodstva "Kolubare" nema politicku konotaciju, iako je Jovicic funkcioner Demokratske stranke Srbije. Micic je istakao da je novi direktor Slobodan Djeric nestranacka licnost, ali je dodao da njegovi najblizi saradnici >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << imaju ista politicka ubedjenja kao i Jovicic.

Jovicic, koji je za svoju smenu saznao na sluzbenom putu u Slovackoj, u izjavi za Radio B92 kaze da je iznenadjen ovakvom odlukom. On je za svoju smenu optuzio Ministarstvo za rudarstvo i energetiku, koje se po njegovoj oceni stavilo u sluzbu jedne partije, i umesto da radi svoj posao, bavi se politikom. Jovicic prognozira da ce njegova smena uskoro destabilizovati situaciju na kopovima u Rudarskom basenu "Kolubara".

"Mislim da ce ovo veoma destabilizovati najveci privredni kompleks u Srbiji, 'Kolubaru', i mislim da to nece biti dobro ni za koga, a ponajmanje za one koji u 'Vartolomejskloj noci', u pola dva smenjuju nekoga. Javljeno mi je da su tamo zbiri vec izvrsili primopredaje i pozakljucavali zaposlene u 'Kolubari' na jedan nacin na koji se nije radilo ni za vreme Josipa Broza", rekao je Jovicic.

Predsednik sindikata u "Kolubari" Zdravko Vucetic u izjavi za B92 kaze da njih ne interesuje smena rukovodstva jer je to u ingerenciji Vlade Srbije. "Mi ne spremamo nikakav bunt povodom toga, ali ocekujemo da nova ekipa radi dobro kao i prethodna. U suprotnom, preduzecemo sindikalne mere", rekao je Vucetic. "Smena direktora nije razlog za neku destabilizaciju 'Kolubare' u smislu sindikalnog bunta ili neceg drugog.

Svaka Vlada kao vlasnik firme ima pravo da svoj menadzment radi kako hoce. Mi kao sindikalni rukovodioci tvrdimo da je prethodno rukovodstvo prebacilo plan proizvodnje uglja. Novo rukovodstvo bi trebalo da nastavi tim tempom. U slucaju da ne budu obezbedjeni uslovi i budu smanjene plate zbog toga sto ne dajemo proizvodnju, mi cemo onda sindikalno reagovati", kaze Vucetic. On je potvrdio da je obezbedjenje u petak ujutro zabranilo sindikalnim vodjama ulazak u svoje prostorije, ali je objasnio da je u pitanju bila predostroznost, jer se prostorije nalaze u istoj zgradi u kojoj je i kabinet direktora. Kada se direktor preselio u svoje prostorije, i njima je dozvoljen ulazak. Na spekulacije da je Jovicic pripremao strajk, Vucetic priznaje da je sindikalna aktivnost bila povecana, ali zbog nekih zahteva za njegovu smenu, a ne zbog pripreme protesta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.