Izvor: Blic, 26.Sep.2016, 17:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SEKS I SMRT Kako dolazimo i kako odlazimo sa ovog sveta u 20 kratkih priča

"Seks i smrt", dvadeset kratkih priča autora iz celog sveta o tome kako dolazimo na svet i odlazimo s njega, tema su zbirke koju su priredili Sara Hol i Piter Hobs. Prenosimo vam recenziju Krisa Pauera, novinara "Gardijana".

"Zar nije istina da svako ima svoju kolekciju kratkih priča?" - upitao je 1971. Hulio Kortasar u svom eseju o kratkoj priči. Baš kao i poezija, zbirke kratkih priča izgledaju kao muzičke kompilacije i svaki ljubitelj ove forme će, s vremena na vreme, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << napraviti svoju idealnu, zamišljenu antologiju. Kratka forma dozvoljava raznovrsnost tonskih i stilskih prelaza i ako je izbor pronicljiv, lako se može zadržati visok nivo kvaliteta. Iz tog razloga neki čitaoci radije biraju antologije kratkih priča nego zbirku jednog autora kojoj, uz časne izuzetke, pre ili kasnije počne da opada kvalitet; piscu je dovoljno teško da napiše jednu sjajnu kratku priču a kamoli desetinu njih.

Sara Hol i Piter Hobs izabrali su odličan put: priče različitih autora koje povezuje tema seksa i smrti. "Kako dolazimo i kako odlazimo" (igra reči na eng. "How we come and how we go out" jer "come" znači i "doživeti orgazam" - prim.nov), pišu oni u svom uvodu, "to su naši glavni pokretači, dve najveće teme čovečanstva".

Većina autora je pokušala da obuhvati obe teme iako ima iznenađujuće malo pravog seksa a nema ni opisa smrti koji bi stao uz rame "smrdljivoj praznini" kako ju je Hemingvej nazvao u "Snegovima Kilimandžara", ili "mračnoj vreći u koju nevidljiva, nepobediva sila" pokušava da gurne Tolstojevog bolesnog činovnika u "Smrti Ivana Iljiča", možda i najboljem delu o umiranju.

Umesto da nas smeste u um umirućeg karaktera, priče u "Seksu i smrti" često pokazuju smrt iz daleka: sin koji spava sa devojkom svog pokojnog oca u "Džordžu i Elizabeti" (George and Elizabeth) Bena Markusa; gaženje po sećanjima ubijene frizerke u "Vestima o njenoj smrti" (The News of Her Death) Petine Gapah; čovek u bekstvu koji napušta leš starijeg saputnika u vozu u "Poseti" (Visitation) Dejmona Galguta: "Hladnoća i težina su prevladale. Starac je postao objekat".

Osim jedne priče o neizlečivoj bolesti, u svim pričama smrt dolazi iznenada: srčani udar, policijska pucnjava, nesreća na radu... ali dok mnogi likovi bivaju prilično nesvesni smrti, oni su pak previše svesni seksa i njegovog praktikovanja ili neupražnjavanja, kao u pričama "Gde si bila" (Where Hast Thou Been) Džona Mekregora o 22-godišnjoj devici koja pokušava da izbegne da bude 23-godišnja devica i duhovitoj priči Alana Vornera "Modelari Porto Baso" (Porto Baso Scale Modellers) u kojoj mlada, privlačna i seksom opsednuta žena narušava ravnotežu u pretežno muškom klubu avio-modelara.

Važno je napomenuti da je samo u izvrsnoj "Razglednici" (The Postcard) Velsa Tauera ponuđen zabavan seksualni opis kroz aferu jednog fotografa i galeristkinje.

Lin Koudi je dala mnogo mračniji prikaz seksualnih odnosa u priči "Fin", bespoštednom opisu raspadanja duge veze i različitih osećanja njenih aktera: "Bilo joj je zapanjujuće da se probudi u sopstvenoj kući, bačena usred života koji nije izabrala i da zatekne sebe toliko prezrenu". Iako je Koudina priča zajedljiva, najzlokobnija analiza seksualne želje nalazi se u delu Sare Hol, "Ivi" (Evie) gde je fizička bolest dovela do poremećene želje i duboko uznemiravajućeg seksa utroje".

Premda i u Sarinoj priči smrt sve vreme lebdi u pozadini, delo koje na najupečatljiviji način ujedinjuje dve teme ove kolekcije je "Rok trajanja" (The Closing Date) Aleksandra Meklauda. Ovde se narator vraća u vreme kada je njegova mlada porodica boravila u motelu i na kratko ukrstila puteve sa serijskim ubicom. Scena klimaksa, u kojoj su muž i žena nevoljni svedoci ubistva pošto su čuli pucnje dok su vodili ljubav, na efektan način nas podseća da je razlika između života i smrti ponekad tanja i krhkija nego što smo spremni da priznamo.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.