Izvor: Radio Slobodna Evropa, 20.Sep.2014, 07:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SB UN poziva na još veću podršku Iraku

Savjet bezbjednosti UN pozvao je u petak uveče međunarodnu zajednicu da pruži još veću podršku Iraku koji se bori protiv sunitskig boraca iz Islamske države.

Američki državni sekretar Džon Keri, koji je bio predsjedavajući sastanka Savjeta, izrazio je "duboko ogorčenje zbog ubistava, otmica, silovanja i mučenja nad Iračanima, koje sprovodi Islamska država".

U saopštenju poslije sastanka, navodi se da neki od tih "akata mogu da predstavljaju ratne i zločine protiv >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << čovječnosti".

Keri je sazvao sastanak Savjeta bezbjednosti UN kako bi se "pokazala podrška iračkoj vladi u njenim naporima u borbi protiv te islamističke grupe".

Keri je rekao da Islamska država ima "samo viziju da ubija sve one

koji joj stoje na putu".

"Ti teroristi su jedinstveni po brutalnosti. Oni pogubljuju zarobljenike koji kleče s vezanim rukama iz leđa. Ubijaju decu. Siluju žene i primoravaju ih na brak", rekao je Keri.

Šef iračke diplomatije Ibrahim el Džafari zatražio je vojnu, ekonomsku i finansijsku pomoć.

"Tu veliku prijetnju (Islamsku državu) ne treba samo da uklanja Irak, već i druge zemlje", ocijenio je irački ministar.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

UN podržao Vladu Iraka u borbi protiv ISIL-a

Izvor: SandzakPress.net, 20.Sep.2014

Irak - Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda izrazilo je podršku novoj Vladi Iraka u borbi protiv grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL). Na sastanku kojim je predsjedavao američki državni sekretar John Kerry, Vijeće sigurnosti je usvojilo izjavu u kojoj se navodi da ”snažno osuđuje napade...

Nastavak na SandzakPress.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.