SARADNJA S RUSIJOM: Jabuke hoće, al‘ fijat i meso neće

Izvor: Kurir, 07.Maj.2015, 06:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SARADNJA S RUSIJOM: Jabuke hoće, al‘ fijat i meso neće

Srbija je u dosadašnjim poslovnim odnosima s „baćuškama“ imala više propalih nego realizovanih dogovora, a najskuplje je platila propast Južnog toka

BEOGRAD - Projekat Južni tok, izvoz „fijata 500L“ u Rusiju, povoljnija cena gasa za našu industriju, srpska hrana za ruski gas, odnosno toling sistem, i slični projekti neispunjeni su dogovori koje je Srbija prethodnih godina pravila s „baćuškama“.

Da li zbog naivnosti naših pregovarača ili naknadnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << različitih interesa, tek silne najave domaćih zvaničnika o zaradi na bescarinskom izvozu kragujevačkog „fiće“, zapošljavanju hiljada ljudi na izgradnji gasovoda i milionima evra u budžetu od taksi na transport gasa kroz Srbiju Rusi još uvek nisu podstakli sprovođenjem u praksi.

Ekonomista Milan Kovačević ističe da su za loše ispregovarane poslove s Rusima krivi pre svega naši pregovarači.

- Mi ne poštujemo naše interese. U sporazumu ne piše šta se dalje radi ako neki posao propadne, kako ta situacija da se reši. Projekat Južni tok je propao, a naša strana nije pokrenula to pitanje. Na primer, ako je već projekat propao, onda treba Rusima da kažemo: „U Banatskom Dvoru skladištićemo naš gas, a ne vaš“ - ističe Kovačević.

Iako poslednji podaci pokazuju da je izvoz u Rusiju pao za 30 odsto, ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković tvrdi da zbog prošlogodišnjeg sunovrata rublje izvoz srpskih jabuka i svih ostalih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda na tržište Rusije nije ugrožen.

- Prošle godine lično sam s ministrom poljoprivrede Ruske Federacije dogovorila snažnu saradnju u oblasti poljoprivrede između naše dve zemlje i ona teče u skladu s dogovorom - izjavila je juče ministarka.

EVO KOJI SU TO NAJVEĆI SRPSKO-RUSKI PROJEKTI PROPALI ILI SU ODLOŽENI

1. ODLOŽEN BESCARINSKI UVOZ SRPSKOG „FIJATA“

- Prilikom posete predsednika Putina Srbiji u oktobru prošle godine nagoveštena je mogućnost bescarisnskog izvoza „fijata 500L“ u Rusiju. Savet Evroazijske ekonomske komisije razmatranje tog pitanja odložio je za maj.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.