SAD: Otkaz zbog rasističkih viceva

Izvor: B92, 05.Mar.2015, 09:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Otkaz zbog rasističkih viceva

Službenik policije u Fergusonu je otpušten, a dva gradska službenika su poslata na odsustvo nakon što su savezne vlasti otkrile da su pisali rasističke mejlove.

Ministarstvo pravde objavilo je izveštaj od 100 strana o sistematskoj rasnoj diskriminaciji protiv Afroamerikanaca među zvaničnicima policije u Fergusonu i u sudskom sistemu, objavila je "Raša tudej".

Gradonačelnik Fergusona Džejms Nouls rekao je da se protiv dva gradska službenika, koji su na prinudnom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odsustvu vodi istraga.

Ministarstvo pravde citiralo je rasističke mejlove koje su slali gradski službenici u Fergusonu kao primer kulture koja podržava diskriminaciju.

Nema naznaka da su zvaničnici na višem položaju ikada tražili da službenici prestanu da šalju takve mejlove, niti da je ikada napravljen izveštaj o tome.

- U novembru 2008. mejl o Baraku Obami, tada izabranom predsedniku. Pitanje: "Koji crnac ima stalni posao na četiri godine?"

- Mart 2010. mejl koji se tiče stereotipa o tome da mnogi Afroamerikanci primaju dečji dodatak. "Nadam se da će ovo biti poslednji dečji dodatak za moje dete! Mesecima, godinama dobijam sav taj novac!"

- U mejlu iz aprila 2011. predsednik Barak Obama je prikazan kao šimpanza.

- Jun 2011, u mejlu je priča o čoveku koji traži socijalnu pomoć za svoje pse zbog toga što su mešanci, nezaposleni, ne govore engleski i nemaju pojma ko im je tata.

- U mejlu iz oktobra 2011. je fotografija grupe žena sa golim grudima kako plešu, verovatno u Africi, sa potpisom "Okupljanje drugarica iz srednje škole Mišel Obame"

- U mejl iz decembra 2011. su vicevi bazirani na uvredljivim stereotipima o muslimanima.

Komentarišući otkriće saveznih organa, advokat Erik Holder je rekao da je veoma toksično okruženje između policije u Fergusonu i Afroamerikanaca postojalo i pre smrti 18-godišnjeg Majkla Brauna.

Ovog nenaoružanog tinejdžera ubio je policajac Daren Vilson.

Taj događaj izazvao je proteste u Fergusonu i širom SAD koji su trajali nedeljama.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Nazvali Obamu šimpanzom i dobili otkaze

Izvor: Radio 021, 05.Mar.2015

Službenik policije u Fergusonu je otpušten, a dva gradska službenika su poslata na odsustvo nakon što su savezne vlasti otkrile da su pisali rasističke mejlove...Ministarstvo pravde objavilo je izveštaj od 100 strana o sistematskoj rasnoj diskriminaciji protiv Afroamerikanaca među zvaničnicima...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.