SAD:Bejner pozvao Netanjahua da održi govor u Kongresu

Izvor: VOA, 21.Jan.2015, 21:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD:Bejner pozvao Netanjahua da održi govor u Kongresu

Lider republikanske većine u američkom Predstavničkom domu, Džon Bejner pozvao je izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da narednog meseca održi govor pred oba doma Kongresa, ali Bela kuća okleva povodom te ponude.

Bejner je najavio da je poziv upućen za sredu 11. februar, vezano za apel Republikanske stranke  da se uvedu  oštrije američke ekonomske sankcije Iranu, dok SAD i druge svetske sile pokušavaju da pregovorima postignu sporazum  sa Teheranom kako bi sprečile >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << da Iran proizvede nuklearno oružje. Netanjahu je oštri neprijatelj Irana i često je izražavao strahovanje da bi SAD mogle da pruže suviše veliki broj ustupaka Iranu tokom višemesečnih pregovora.

Izraelski lider se obratio američkom Kogresu dva puta pre ovoga, ali je Bejnerov poziv takodje imao za cilj konfrontaciju sa predsednikom Obamom zbog njegovog protivljenja novim sankcijama Teheranu.

Predstavnik Bele kuće Džoš Ernest je rekao da Bela kuća nije ništa čula o Netanjahuovoj poseti SAD do neposredno pred Bejnerov poziv. On je ukazao da bi taj eventualni govor „bio van normalnog protokola“ u okviru kojeg šef države kontaktira svog kolegu tokom posete drugoj zemlji.

Bejner je istakao kako Obama očekuje da Kongres „sedi skrštenih ruku i ne čini ništa dok on sklapa loš sporazum sa Iranom“ i dodao „Za to imam dve reči: Ni slučajno... to nećemo učiniti.“

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Netanijahu pozvan u Kongres, Obama neobavešten

Izvor: Press, 21.Jan.2015

Predsedavajući Predstavničkog doma Kongresa SAD, Džon Bejner, pozvao je danas izraelskog premijera Benjamina Netanijahua da govori u Kongresu, ali se o tome nije konsultovao sa predsednikom Barakom Obamom, pa je portparol Bele kuće postavio pitanje da li je prekršen protokol. ...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.