Revija šešira u Konaku kneginje Ljubice

Izvor: Blic, 02.Feb.2014, 19:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Revija šešira u Konaku kneginje Ljubice

Revijom „Šešir – vazda moderan“ juče su se predstavili učenici OŠ „Svetislav Golubović Mitraljeta“ u Sali pod svodovima, dok će u ponedeljak u Konaku kneginje Ljubice biti održano predavanje u okviru Tribine ljubitelja istorije Beograda „Velike sile i Srbija pred Prvi svetski rat“. Izložba o Konstantinu Jovanoviću

Šešire su izradili sami učenici „Svetislav Golubović Mitraljeta“ iz Batajnice, polaznici programa Dečjeg kluba Muzeja grada Beograda u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << okviru izložbe o Konstantinu Jovanoviću.

Ideja je bila da se oživi vreme u kom je živeo i stvarao Konstantin Jovanović i oslika bojama njegovih akvarela.

Projekat su vodile profesorka matematike Aleksandre Danilović, profesorka istorije Ljiljana Komazec, profesorka razredne nastave Dragana Đurić, bibliotekarka Ingrid Graorac i profesorka muzičke kulture Vlatka Kostić, a učenici će i izvesti reviju šešira.

U Konaku kneginje Ljubice, u okviru Tribine ljubitelja istorije Beograda, u ponedeljak od 18 sati biće održano predavanje dr Stanislava Sretenovića na temu „Velike sile i Srbija pred Prvi svetski rat“.

Krajem 19. i početkom 20. veka, velike evropske sile (Velika Britanija, Francuska, Rusija, Nemačka, Austro-Ugarska i Italija) izgradile su međunarodni sistem zasnovan na savezništvima unutar dva suprotstavljena bloka zemalja- sila Antante i Trojnog saveza. Srbija je bila mala država koja nije bila članica ni jednog od ta dva saveza. Ipak, ona je bila napadnuta u julu 1914. godine od strane Austro-Ugarske posle krize u međunarodnim odnosima izazvane atentatom na austro-ugarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda u Sarajevu.

Napad na Srbiju izazvao je niz lančanih reakcija u prestonicama velikih evropskih sila koje su dovele do izbijanja svetskog sukoba koji je imao do tada neviđene razmere. Ako je povod za izbijanje svetskog rata bio sarajevski atentat, uzroke rata treba tražiti u narušenom balansu u međunarodnim odnosima od početka 20. veka. Autor ovog predavanja će objasniti funkcionisanje međunarodnog sistema zasnovanog na postojanju dva bloka do 1914, saradnju i suprotstavljanje tih blokova na Balkanu, položaj Srbije u takvom sistemu, proces narušavanja uspostavljenog odnosa snaga u Evropi, ulogu pojedinih evropskih državnika i političara u donošenju odluka vezanih za sudbinu Srbije, značaj srpskog nacionalnog pitanja za odnose između Austro-Ugarske i Srbije.

Ulaz je slobodan.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.