Reakcije na novi set ekonomskih mera

Izvor: RTS, 19.Sep.2014, 12:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reakcije na novi set ekonomskih mera

Mere koje je sinoć predstavio premijer Aleksandar Vučić su teške, ali nužne, ocenjuju političari, diplomate i ekonomski analitičari.

Ministar rada Aleksandar Vulin rekao je da su mere koje je predstavio premijer Aleksandar Vučić očekivane i teške, ali i jedino moguće rešenje da bi građani od 2016. godine živeli bolje, prenosi Tanjug.

Vulin je istakao da je predsednik vlade povukao hrabar potez i da apsolutno svi članovi vlade podržavaju ove mere, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kao i da će svako u delu svog ministarstva preduzeti odgovarajuće mere štednje.

Predsednik Italijanskog društva za međunarodnu organizaciju Franko Fratini ocenio je da će mere koje je najavio Aleksandar Vučić podstaći privredni rast i ozdravljenje srpske privrede u narednih godinu ili dve dana.

Fratini je istakao da su to izuzetno važne mere, "koje se mogu porediti sa onima koje je premijer preduzeo u borbi protiv korupcije i koje su se pokazale veoma uspešnim u Srbiji". 

Ministar je rekao da će 2016. moći da dođe do povećanja plata i penzija u apsolutnom i relativnom iznosu, a da se samim tim može očekivati bolji standard građana.

Predsednik Jedinstvene Srbije i narodni poslanik Dragan Marković kaže da Srbija mora da podrži mere Vlade, kako bi nam uskoro bilo bolje.

Prema njegovim rečima, grad Jagodina podržava Vladu i to ne pasivno, već konkretno, delima. "Otvaramo nova radna mesta, zapošljavamo ljude, borimo se protiv bele kuge", rekao je Marković.

Glavni urednik magazina Biznis Radojka Nikolić rekla je Tanjugu da je predlog mera prvi korak u dobrom pravcu, ali nedovoljan, jer smo godinama sve radili suprotno od onoga što bi vodilo izlasku iz krize.

Prema njenim rečima, uštede su neophodne, jer mnogo trošimo iz budžeta na plate i penzije, ali je ukazala da reforme moraju da sadrže i plan za razvoj ekonomije i povećavanje ulaganja u infrastrukturne projekte i otvaranje novih radnih mesta, tako da bismo mogli da rešimo dva osnovna problema srpske ekonomije - smanjenje fiskalnog deficita i rast privrede. 

Podrška stiže i iz regiona. Hrvatski ambasador u Srbiji Gordan Markotić pozdravio je reformske mere vlade premijera Aleksandra Vučića, uz ocenu da su rezovi nužni, iako nisu prijatni.

"Podržavamo mere premijera Vučića i njegove vlade za ekonomski oporavak Srbije i to je nešto što je nužno. Nužno je napraviti rezove, jer, na žalost, bez rezova se ne mogu postići rezultati na duži rok", rekao je za Tanjug Markotić.

Predsednik Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Nemanja Vasić ocenjuje da su mere dobar putokaz i za BiH i Republiku Srpsku u pogledu razvoja privrede.

"Za nas je (predlog mera) putokaz kako izaći iz problema i pošto je Srbija ispred u rešavanju sa tim programom, to će i nama biti putokaz kako treba da lečimo iste bolesti", istakao je Vasić u razgovoru za Tanjug.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Reagovanja na novi set ekonomskih mera

Izvor: RTS, 19.Sep.2014

Mere koje je sinoć predstavio premijer Aleksandar Vučić su teške, ali nužne, ocenjuju predstavnici Evropske unije, političari, diplomate i ekonomski analitičari. Američki ambasador pohvalio tešku i hrabru odluku premijera. Opozicija smatra da nove mere neće biti dovoljne da se ostvari cilj...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.