Raul Kastro najavio da se povlači za pet godina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Feb.2013, 10:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raul Kastro najavio da se povlači za pet godina

HAVANA -

Raul Kastro, koji je ponovo izabran za predsednika Kube, najavio je u inauguralnom govoru da će se povući posle isteka mandata 2018. i potapšao Migela Dijasa-Kanela koji je izabran za potpredsednika i viđen da bude Kastrov naslednik.

Kastro (81) je rekao da namerava da uvede ograničenje od najviše dva mandata i starosne granice za političke funkcije, uključujući predsedničku, što bi bila velika promena za zemlju kojom su od okončanja revolucije 1959. upravljali >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << samo Kastro i pre njega njegov stariji brat Fidel (86).

Dijas-Kanel (52) se sada nalazi nadomak predsedničke funkcije i postigao je više nego ijedan drugi kubanski zvaničnik koji nije direktno učestvovao u revoluciji.

"Ovo će biti moje poslednji mandat", kazao je Kastro juče čvrstim glasom pošto mu je Narodna skupština poverila drugi mandat.

Usavršavanje socijalizma

On je u govoru, koji je trajao 35 minuta, najavio i druge izmene ustava, od kojih su neke toliko drastične da će zahtevati ratifikaciju kubanskih građana na referendumu.

Kastro je, međutim, odbacio svaku ideju da bi Kuba u bliskoj budućnosti mogla napustiti socijalizam, rekavši da nije postao predsednik da bi uništio kubanski sistem, prenosi AP.

"Nisam izabran za predsednika da bih ponovo uveo kapitalizam na Kubi. Izabran sam da branim, očuvam i nastavim da usavršavam socijalizam, a ne da ga uništim", dodao je on.

Period "istorijske transcendencije"

Govoreći o odluci da imenuje Dijasa-Kanela za čoveka broj dva u zemlji, umesto Hosea Ramona Maćada Venture (81) koji se za vreme revolucije borio rame uz rame sa braćom Kastro u Sijera Maestri, predsednik je rekao da se Kuba nalazi u periodu "istorijske transcendencije".

On je pohvalio Maćada Venturu i druge ostarele revolucionare zbog toga što su ponudili ostavke da bi ustupili mesto mlađim liderima.

"Njihova nesebičnost predstavlja konkretan dokaz istinskog revolucionarnog duha. To je srž generacije koja je sprovela ovu revoluciju", istakao je Kastro.

On je objasnio da izbor Dijasa-Kanela "predstavlja konačni korak u konfirugariji budućeg liderstava nacije kroz postepeni prenos ključnih funkcija na nove generacije".

"Naše najveće zadovoljstvo predstavlja smirenost i poverenje koje osećamo prenoseći odgovornost za dalju izgradnju socijalizma na nove generacije", zaključio je predsednik.

Od kada je preuzeo vlast posle povlačenja brata 2008, Kastro je uveo nekoliko važnih ekonomskih i socijalnih reformi kojima je proširio privatnu imovinu, legalizovao tržište nekretnina i ublažio omražene restrikcije na putovanja.

Međutim zemljom i dalje upravlja Komunistička partija i opozicija nije priznata zakonom.

Kastro je i ranije pominjao mogućnost ograničavanja mandata, ali nikada do sada nije precizirao kada će se povući, a taj koncept tek treba da bude uvršten u kubanski ustav.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Raul Kastro: Povlačim se 2018. godine

Izvor: Kurir, 26.Feb.2013, 01:55

On je rekao da namerava da uvede ograničenje od najviše dva mandata i starosne granice za političke funkcije, uključujući predsedničku..HAVANA - Iznenađenje...Raul Kastro (81), koji je ponovo izabran za predsednika Kube, najavio je da će se povući sa funkcije posle isteka mandata 2018. On je...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.