Ratari u Žitištu traže proglašenje elementarne nepogode

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jun.2010, 21:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ratari u Žitištu traže proglašenje elementarne nepogode

ŽITIŠTE -

Na području opštine Žitište su i dalje na snazi mere odbrane od poplava, dok su nezadovoljni ratari zbog prevelike štete nanete pšenici i drugim usevima uputili zahtev nadležnim državnim organima za proglašenje elementarne nepogode.

Procena je da je u toj nerazvijenoj opštini, posle rekordno velikih količina padavina tokom proleća, već nedeljama pod vodom 70 odsto, od ukupno 46.000 hektara >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << oranica.

Osim štete na njivama, kiše i podzemne vode napunile su bašte i dvorišta i ugrozile stotine kuća u svih 12 naseljenih mesta opštine, posebno u Srpskom Itebeju, Tordi i Hetinu.

Dodatnu nevolju stanovnicima pograničnog sela Međa doneo je preksinoćni grad, tako da meštani procenjuju da su usevi više stradali od grada, nego 2005. godine od nezabeležene bujice, kada je Tamiš probio branu u susednoj Rumuniji i preko Jaše Tomića stigao u međanski atar.

Predsednik Kriznog štaba za odbranu od poplava u opštini Žitište Duško Kočalka izjavio je danas Tanjugu da se situacija u naseljima donekle poboljšava, ali ne i na njivama.

"Oranice i usevi su puni vode, pa i pored danonoćnog rada pumpi i bagera vodostaj u atarskim kanalima i dalje raste", kazao je Kočalka. Ratari su juče nezadovoljstvo izrazili vožnjom traktorima kroz Žitište, protestujući što je vodoprivredno preduzeće kasno reagovalo u čišćenju kanala.

Oni su uputili zahteve nadležnim državnim organima da im obezbedi otkup umanjenog roda pšenice, kao i povlastice koje im sleduju uz proglašenje elementarne nepogode.

Iako je kiša prestala da pada, poljoprivrednici u opštini Žitište gledaju u nebo pitajući se kada će moći da uđu u poplavljene njive i koliki će biti ovogodišnji rod useva, posebno pšenice, u toj žitorodnoj opštini koja je i dobila ime baš po žitu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

MAČVA: EVAKUISANI LJUDI I STOKA

Izvor: Kurir, 25.Jun.2010, 08:40

VALJEVO - Zbog izlivanja reka posle obilnih kiša u većini mesta u Srbiji situacija je kritična...U Mačvanskom i Kolubarskom okrugu proglašene su vanredne mere odbrane od poplava. U blizini Loznice, nizvodno od mosta preko Jadra u Jelavu, nasip je popustio pa je reka juče poplavila petnaestak kuća,...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.