Radno angažovanje poboljšava stanje socijalno ugroženih

Izvor: RTS, 30.Jan.2015, 18:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radno angažovanje poboljšava stanje socijalno ugroženih

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je da je radno aktiviranje socijalno ugroženog stanovništva u našoj zemlji jedini način da se njihov položaj promeni na bolje.
"Ljudi svojim radom mogu da promene stanje u kojem su", rekao je Vulin na zatvaranju ostvarenog projekta o radnoj aktivaciji socijalno ugoroženog stanovništva na lokalnom nivou, ostvarenog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u saradnji sa Udruženjem "Duga" i uz finansijsku podršku ambasade Norveške u Beogradu, prenosi Tanjug.

Obraćajući se predstavnicima opština Ada, Novi Bečej, Nova Crnja, Plandište i Pećinci, kao i gostima, ministar je istakao da je u Srbiji veliki broj korisnika socijalne pomoći kao i da je preveliko vremensko trajanje u okviru koje se ta novčana pomoć prima.
"Imamo situaciju da čitave porodice primaju novčanu socijalnu pomoć generacijama", naveo je Vulin i naglasio da socijalna pomoć ne sme da bude shvaćena kao zanimanje.
To je mogućnost društva da pomogne socijalno ugroženima ali u ograničenom vremenu, napomenuo je ministar i dodao da će novi Zakon o socijalnoj pomoći, izmene u domenu radnog zakonodavstva i druge, ne samo uprostiti načine za ostvarivanje socijalne pomoći, nego će tu oblast povezati sa radnim angažovanjem.
Ističući značaj tog pilot projekta ostvarenog u pet vojvođanskih opština, Vulin je zahvalio norveškoj ambasadi na podršci, a posebno nevladinoj organizaciji "Duga" koja je u toj oblasti dala, kako je rekao, određeni putokaz ministarstvu da ide u pravom smeru.
"Radna aktivacija je jedini put i način da se promeni polozozaj onih kojima je teško i koji su u stanju socijalne nužde", rekao je Vulin i dodao da nije dovoljno određenim ugoženim grupama dati samo novac, ogrev ili drugu pomoć, nego je potrebno svoriti uslove da oni svojim radom poboljšaju sopstveni položaj.
Vulin je posebno istakao učešće lokalnih samourava u ostvarivanju tog jedinstvenog socijalnog projekta i naglasio da je ubuduće veoma važno obezebditi stalnu komunikaciju između nadležnih republičkih organa, lokalnih samouprava i nevladinog sektora kada je reč o rešavanju problema socijano ugroženih.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.