REVOLUCIONARNO OTKRIĆE ARHEOLOGA Ispod piramide Maja našli tunel u zagrobni život

Izvor: Blic, 27.Jul.2016, 16:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

REVOLUCIONARNO OTKRIĆE ARHEOLOGA Ispod piramide Maja našli tunel u zagrobni život

Meksički arheolozi otkrili su veliki sistem kanala ispod piramide Maja u njihovom drevnom gradu Palenkeu.

Budući da je u piramidi nazvanoj “Hram natpisa” pokopan vladar Pakal Veliki, smatra se da su ti kanali služili kao simbolični vodeni put vladara u zagrobni život, stoji u objašnjenju Nacionalnog antropološkog i istorijskog instituta u Meksiku.

- Postojanje ovih kanala je vrlo važno i značajno - kazao je direktor arheologa u Palenkeu Arnoldo Gonzalez. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Naime, u grobnici je pronađen natpis na kojem stoji da se mrtvi moraju uroniti u vodu boga Čaka ako žele biti primljeni u zagrobni život.

Izgleda da su graditelji to ozbiljno shvatili, budući da ispod piramide postoji sistem kanala koji ide u različitim smerovima i nalazi se na različitim nivoima, a bio je izgrađen značajuno pre piramide koja datira iz sedmog veka naše ere.

Arheolozi su kanale otkrili pomoću sonara, a kad su i fizički došli do njih utvrdili su da su izgrađeni od kamenih blokova i da kroz njih još teče voda. Ipak, nisu mogli da utvrde dužinu niti početak kanala.

Gonzalez nije isključio mogućnost da su oni zapravo deo šireg vodovodnog ssistem.

- Moramo razmotriti mogućnost da su pradavni stanovnici palenkea dizajnirali ovaj sistem kako bi metaforički rekreirali put koji je K’nich Janaab’ Pakala odveo prema vodama zagrobnog, podzemnog sveta - zaključio je Gonzalez.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Meksički arheolozi pronašli podzemni tunel u ruševinama grada Palenke

Izvor: Vostok.rs, 28.Jul.2016, 10:16

Vodovod, koji je izgrađen ispod grobnice vladara Palenke, prema shvatanjima Maja trebalo je da odvede pokojnika u zagrobni svet koji se nalazi, po njihovom verovanju, ispod zemlje.. . Meksički arheolozi su pronašli u ruševinama grada Palenke podzemni tunel koji se prostire ispod natpisa Hrama...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.