Prvi Gerontološki centar u Novom Pazaru

Izvor: RTS, 22.Dec.2014, 15:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi Gerontološki centar u Novom Pazaru

U Novom Pazaru otvorena je prva ustanova za smeštaj starih ljudi. Izgradnja je trajala skoro devet godina, a novac je obezbedila Vlada Srbije. Od 1. novembra ova ustanova je počela sa prijemom korisnika i trenutno je smešteno prvih deset starih osoba.

Nakon skoro devet godina izgradnje, U Novom Pazaru je otvoren Gerontološki centar izgrađen po najsavremenijim standardima i prostire se na 3.222 metra kvadratna.

Ova ustanova ima 30 soba, a sadrži i biblioteku, ambulantu, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << trpezariju i kuhinju.

Potredesednik Vlade Srbije Rasim Ljajic naglasio je da je u objekat uloženo oko 300 miliona dinara, koje je obezbedila Vlada Srbije, kao i dodatnih 18 miliona dinara za izgradnju okolne

infrastrukture, dok je jedan deo tih sredstava obezbedilo Ministarstvo rada.

Gerontološki centar moći će da prihvati 80 starih osoba, od čega 25 može da bude potpuno zavisno, 25 poluzavisno i 30 nezavisnih korisnika.

Ministarstvo za rad određuje cenu boravka korisnika, pa se ona kreće od 25 do 35 hiljada dinara u zavisnosti od vrste usluga. Inicijativa za izgradnju doma za stare osobe potekla je od Ministarstva za rad i centra za socijalni rad u Novom Pazaru 2006. godine.

Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović istakao je dobru saradnju sa Vladom Srbije koja daje dobre reyultate kada je reč o unapređenju ovog kraja.

Od 1. novembra ova ustanova je počela sa prijemom korisnika i trenutno je smešteno prvih deset starih osoba. Među njima je i sedamdesetpetogodišnji Spaho Bihorac sa Pešterske visoravni, koji kaže da je najnemoćnija na ovom svetu duboka starost.

Nekada su o starim članovima porodice brinuli mlađi članovi porodice ili familije, ali to danas više nema. Svako je otišao svojim putem, a stari su ostali sami.

Izgradnja Gerontoloskog centra u Novom Pazaru počela je pre više od osam godina. Zahvaljujući izgradnji doma za stara lica otvoreno je 26 novih radnih mesta.

rts.novipazar@rts.rs

+381 20 317 837

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.